37. “Wegański serniko-jabłecznik” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Wegańskie połączenie dwóch pysznych ciast.
Po latach przerwy wracamy do przepisu, który powstał dawno, dawno temu, jeszcze w czasach, gdy prowadziliśmy restauracyjkę wegetariańską. Był prawdziwym hitem, ponieważ smakował większości naszych gości i wszyscy wyczuwając znajome smaki, usilnie próbowali dociekać składu ciasta. Gdy informowaliśmy, że jego podstawą jest okara, mało kto wiedział, o co chodzi. Raczej przypuszczano, że ma w składzie twaróg i wyczuwano jabłka. Tym razem postanowiliśmy nadać mu nazwę pokierowaną największą ilością skojarzeń. W ten sposób ciasto, które jest z nami od dawna, choć miało wieloletnią przerwę do czasu, gdy odkryliśmy, że jest to świetny pomysł na szybkie wysokobiałkowe jedzenie po treningu, stało się wegańskim serniko-jabłecznikiem.
Odcinek oczywiście ma angielskie napisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na rewelacyjny jabłecznik sypany.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 1 kg jabłek
- 1/2 kg soi
- 100 g rodzynek
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren zielonego kardamonu
- 2 szczypty soli
- Olej do smarowania formy
- Mąka kukurydziana do oprószenia formy
- Gorzka czekolada do dekoracji
- Świeża melisa do dekoracji
- Soję moczymy przez noc, następnie przecedzamy przez sito i płuczemy ją. Miksujemy z dodatkiem ok. 1 litra wody do momentu uzyskania konsystencji dosyć drobno zmielonej papki. W zależności od wielkości miksera, dzielimy soję na kilka partii.
- Do garnka wlewamy 3 litry wody, dodajemy zmiksowaną soję, 3 łyżki brązowego cukru oraz szczyptę soli dla podrasowania smaku mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu cały czas mieszając aż zacznie kipieć. Odstawiamy na bok, gdy lekko przestygnie, przecedzamy przez bawełniane, gęsto tkane płótno. Na końcu odciskamy tak, aby odciśnięta masa była prawie sucha.
- W ten sposób otrzymujemy ok. 4-5 litrów mleka sojowego i 1 kg zmielonego ziarna sojowego czyli okary, która nadaje się doskonale do przygotowania pasztetów, kotletów, różnych deserów i ciast. Dziś wykorzystamy ją do naszego wegańskiego serniko-jabłecznika.
- Ucieramy nieobrane ze skórki jabłka na tarce o grubych oczkach. Mieszamy je z okarą, cukrem i solą. Dodajemy także kardamon, cynamon, sparzone rodzynki i sok z cytryny. Mieszamy jeszcze raz i dodajemy siemię lniane.
- Gdy siemię wchłonie wodę, a masa będzie bardziej plastyczna, dodajemy mąkę kukurydzianą, dokładnie mieszamy i przekładamy do blachy wysmarowanej olejem i oprószonej mąką kukurydzianą.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 40-50 minut.
- Od razu po wyjęciu z piekarnika posypujemy wierzch ciasta utartą na tarce gorzką czekoladą. Możemy dodatkowo odekorować świeżą melisą.
- Smacznego i na zdrowie!