
Sposób przygotowania:
- 1.Jabłka myjemy i ucieramy na tarce o grubych oczkach lub mandolinie na wiórki. Jeżeli nasza tarka nie jest ostra to najlepiej obrać jabłka ze skórki, żeby podczas ucierania z powodu ich twardej skórki nie miażdżyć miąższu.
- 2.Dodajemy do jabłek cynamon oraz trzy łyżki cukru i mieszamy.
- 3.Dno tortownicy przykrywamy papierem do pieczenia i przypinamy do niego obręcz, a następnie obficie smarujemy tłuszczem kokosowym.
- 4.Pozostały tłuszcz rozpuszczamy i odstawiamy na bok.
- 5.Wszystkie suche składniki mieszamy w misce i wysypujemy na dno tortownicy około szklanki tak powstałej mieszanki. Wykładamy na nią połowę jabłek i wyrównujemy je oraz lekko dociskamy. Wysypujemy kolejną warstwę sypkich składników tj około szklanki, wyrównujemy i nakładamy resztę jabłek, a na nią ostatnią warstwę sypkich. Całość wyrównujemy i jeszcze raz dociskamy i polewamy olejem, aby cała powierzchnia ciasta była tłusta, co sprawi, że wierzch będzie kruchy.
- 6.Ciasto pieczemy w piekarniku nastawionym na 180°C z termoobiegiem przez 60 minut.
- 7.Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, aby trochę stężało i dopiero otwieramy tortownicę.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1,2 kg jabłek
- 1,5 szklanki drobnej kaszki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1/2 szklanki oleju kokosowego