365. „Szarlotka z bitą śmietaną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
3-4 porcje
90 minut
Jak z cukierni.
Jesienią nie sposób nie cieszyć się bogactwem i różnorodnością polskich jabłek. Dlatego przygotowaliśmy dziś dla Was obiecany przepis na kolejną szarlotkę. Takiej jeszcze w naszej wegańskiej i bezglutenowej kolekcji nie było. Jak prosto i smacznie, przekonajcie się sami!
Możecie się także podzielić angielskim przepisem przetłumaczonym przez Translalab.
Ps. Zapraszamy także na nasz profil na Patronite. Możecie tam być również z nami i mieć jeszcze większy wpływ na to, co będzie się działo w kolejnych odcinkach. Bądźmy jeszcze bardziej razem!
Obejrzyj przepis na Youtube!
Polecamy Wam także przepis na, jabłecznik sypany, serniko-jabłecznik, inne przepisy z jabłkami.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – spód:
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 1/4 szklanki cukru pudru trzcinowego
- 1 i 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy
- 1/2 łyżeczki sody
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 50 ml mleczka kokosowego
- 50 ml wody
Składniki – masa jabłkowa:
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 1/4 szklanki cukru
- 50 ml soku z cytryny
- 50 ml wody
- 3 łyżeczki agaru
Składniki – bita śmietana:
- 500 ml schłodzonego mleczka kokosowego
- 5 łyżek błyskawicznego kleiku ryżowego
- 3 łyżek cukru pudru trzcinowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Suche składniki spodu ciasta mieszamy razem w misce, wlewamy do nich olej i rozcieramy je pomiędzy palcami, tak aby je wytłuścić. Następnie dolewamy mleczko kokosowe i wodę i mieszamy łyżką, aż powstanie gładkie luźne ciasto. Odstawiamy je na bok, aby zgęstniało.
- W tym czasie obieramy jabłka, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w nieduże plastry.
- Ciasto wykładamy na spód posmarowanej olejem tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180°C z termoobiegiem przez 25 minut.
- Pokrojone jabłka wrzucamy do garnka wraz z cukrem i cały czas mieszając gotujemy aż zmiękną.
- Agar mieszamy z wodą i sokiem z cytryny, wlewamy do garnka z jabłkami i gotujemy jeszcze 3 minuty cały czas mieszając.
- Wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika i wykładamy na nie masę jabłkową, którą wyrównujemy, a następnie odkładamy w chłodne miejsce, aby jabłka stężały, a ciasto było chłodne.
- W tym czasie blenderem ubijamy mleczko kokosowe, a gdy będzie już gęste dodajemy do niego cukier puder i jeszcze raz miksujemy. Żeby bita śmietana była stabilna dodajemy do niej błyskawicznego kleiku ryżowego, miksujemy, odstawiamy na minutę, aby kleik wchłonął wilgoć i ostatni raz miksujemy.
- Na schłodzone ciasto wykładamy masę z bitej śmietany którą dokładnie wyrównujemy i wstawiamy je jeszcze na trochę do lodówki, aby było chłodne i stabilne.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki. Oddzielamy jego brzeg nożem od obręczy, którą następnie zdejmujemy i możemy przystąpić do krojenia ciasto oraz oczywiście jedzenia.
- Smacznego i na zdrowie!