179. „Hummus czekoladowy z daktylami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 słoiki po 250 ml
20 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy
Dla dzieci w każdym wieku.
Dziś dzielimy się jedną z receptur z autorskiej serii wegańskich i bezglutenowych produktów Atelier Smaku. Hummus czekoladowy to zdrowa alternatywa dla czekoladowych past, którymi zajadają się nie tylko dzieci. Zwłaszcza, że jest on bez cukru, gdyż słodycz pochodzi tylko z daktyli i melasy z karobu.
Skorzystajcie z polskiej lub angielskiej wersji, którą dla nas przygotowało Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 100 g daktyli
- 100 g sezamu
- 50 g kakao
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 ml melasy z karobu
- 2 łyżki tłuszczu kokosowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Suchą ciecierzycę namaczamy na noc.
- Rano przecedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, to jest około 1 godzinę. Pamiętamy, żeby w trakcie gotowania ciecierzyca była przykryta wodą. Gotujemy ją na małym ogniu, ponieważ strączkowe lubią kipieć.
- Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy na jednolitą masę, łącząc ją z połową melasy z karobu i połową mleczka kokosowego.
- Resztę mleczka i melasy miksujemy z uprzednio zalanymi wrzątkiem i odcedzonymi daktylami.
- Dodajemy kakao i miksujemy raz jeszcze, po czym łączymy ze zmiksowaną ciecierzycą, cynamonem, goździkami i tłuszczem kokosowym.
- Całość miksujemy jeszcze raz dokładnie, aż konsystencja będzie gładka i możemy smarować kanapki, naleśniki lub bliny.
- Smacznego i na zdrowie!