264. “Krokieciki z kapustą kiszoną i soczewicą” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
25-30 sztuk
ok. 1 godziny
Chrypiące i aromatyczne.
Na chwilę przed Wigilią przedstawiamy ostatni z tegorocznych wegańskich i bezglutenowych przepisów. Jest to coś dla tych, którzy nie lubią spędzać za dużo czasu w kuchni, cenią sobie proste rozwiązania i dobry smak. Sprawdźcie i przekonajcie się sami, jak prosty w realizacji jest nasz przepis na krokieciki z kapustą i soczewicą.
Możecie oczywiście podzielić się nim z anglojęzycznymi przyjaciółmi, bo jak zawsze mamy napisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na przepyszne pierogi z kapustą i grzybami.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – krokiety:
- 25-30 małych płatów papieru ryżowego (o średnicy ok. 15 cm)
- 200 g soczewicy
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli do farszu
- 4 łyżki oleju ryżowego
- Olej ryżowy do smażenia sajgonek
- 400 ml wody do gotowania soczewicy
Składniki – panierka:
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- Ok. 150 ml wody do zalania siemienia lnianego
- 1 szczypta soli do siemienia lnianego
- Kilka łyżek mąki z ciecierzycy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem aż się ugotuje. Dodajemy do niej sól, mieszamy i jeżeli jest w niej jeszcze woda, to ją odparowujemy.
- W tym czasie siekamy kiszoną kapustę.
- Rozgrzewamy 4 łyżki oleju na patelni, prażymy na nim przez kilka sekund przyprawy, dorzucamy kapustę i smażymy mieszając przez kilka minut.
- Ugotowaną soczewicę mieszamy z podsmażoną kapustą.
- Do płaskiego talerza nalewamy trochę ciepłej wody i moczymy w niej po arkuszu papieru ryżowego, żeby nabrał elastyczności.
- Kładziemy papier na desce do krojenia i na jego brzegu kładziemy łyżkę nadzienia soczewicowego, zwijamy go w kopertkę, aby nadzienie nie wypadło w trakcie smażenia.
- Siemię lniane zalewamy wodą, dosalamy do smaku i mieszamy aby uzyskać gładką konsystencję rozmieszanego białka jaja. Następnie zanurzamy w nim krokieciki i obtaczamy w mące z ciecierzycy.
- Rozgrzewamy olej słonecznikowy na patelni i smażymy krokieciki na złoty kolor z obydwu stron.
- Takie krokieciki najlepiej smakują z żurawiną lub chutneyem śliwkowym.
- Smacznego i na zdrowie!