Udost臋pnij przepis!

316. “Pierogi z kapust膮 i grzybami” – 馃巹馃巺 bezglutenowa kuchnia wega艅ska | Atelier Smaku

Na wigili臋 i nie tylko!

Na kilka dni przed wigili膮 mamy dla Was prawdziwy hit wega艅skich i bezglutenowych 艢wi膮t. Zdradzamy Wam receptur臋 Atelier Smaku na pierogi z kapust膮 i grzybami.

Pami臋tajcie, 偶e mo偶ecie podzieli膰 si臋 z przyjaci贸艂mi angielsk膮 wersja przepisu przygotowan膮 przez Translalab .

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawd藕  r贸wnie偶 przepis na przepyszne uszka z grzybami .

Kiedy nie masz czasu gotowa膰, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Spos贸b przygotowania:

  • 1.Farsz:
  • 2.Suszone grzyby zalewamy niedu偶膮 ilo艣ci膮 wody i gotujemy aby zmi臋k艂y.
  • 3.Kiszon膮 kapust臋 drobno siekamy i przesma偶amy na rozgrzanym oleju na patelni.
  • 4.Resztk臋 wody kt贸ra zosta艂a po gotowaniu grzyb贸w wlewamy do kapusty a grzyby drobno siekamy i r贸wnie偶 dorzucamy.
  • 5.Ziele angielskie i ja艂owiec rozdrabniamy w mo藕dzierzu i wraz z reszt膮 przypraw dorzucamy na patelni臋.
  • 6.Ca艂o艣膰 sma偶ymy jeszcze chwil臋 i gdy kapusta zmi臋knie a woda odparuje lekko dosalamy farsz gdy偶 powinien by膰 intensywny i odstawiamy do przestygni臋cia
  • 7.Ciasto:
  • 8.Wszystkie m膮ki mieszamy razem z sol膮 i oddzielamy 3/4 szklanki, kt贸re wsypujemy do miski lub miksera, zalewamy wrz膮c膮 wod膮 i bardzo dok艂adnie mieszamy lub miksujemy, aby uzyska膰 bardzo g臋ste, klej膮ce ciasto. Odstawiamy na bok na 5鈥10 minut, aby lekko przestyg艂o.
  • 9.Dodajemy reszt臋 m膮ki i zagniatamy twarde ciasto makaronowe, pod koniec dodaj膮c 2 艂y偶ki oleju.
  • 10.Je偶eli ciasto b臋dzie zbyt sztywne, mo偶emy doda膰 odrobin臋 gor膮cej wody a je艣li zbyt rzadkie to po odrobinie ka偶dej m膮ki. Wyrabiamy je tak d艂ugo, a偶 b臋dzie spr臋偶yste i g艂adkie. Gotowe ciasto trzymamy w misce, pod 艣ciereczk膮, podczas robienia pierog贸w, 偶eby nie wysycha艂o.
  • 11.Bierzemy silikonow膮 stolnic臋 i najlepiej silikonowy wa艂ek, dzi臋ki czemu nie b臋dziemy musieli podsypywa膰 ciasta m膮k膮 podczas rozwa艂kowywania.
  • 12.Odbieramy ciasto ma艂ymi porcjami i rozwa艂kowujemy na placek grubo艣ci 0,2cm, wycinamy w nim kr膮偶ki, na 艣rodek ka偶dego nak艂adamy po 艂y偶eczce farszu i bardzo ostro偶nie sk艂adamy, zamykaj膮c w nim nadzienie.
  • 13.Pami臋tajmy, aby podczas sklejania ciasta nie doci膮ga膰 jego brzeg贸w, gdy偶 na zgi臋ciu potrafi p臋ka膰. Przyciskaj膮c brzegi ciasta pomi臋dzy palcami, zamykamy nadzienie w pierogu.
  • 14.Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie , a偶 wyp艂yn膮 i jeszcze oko艂o 3 minuty po wyp艂yni臋ciu. Gotowe smarujemy olejem, 偶eby si臋 nie poskleja艂y. Podajemy polane skwarkami z w臋dzonego tofu.
  • 15.Przestygni臋te pierogi mo偶na podsma偶a膰 na patelni, dzi臋ki czemu b臋d膮 mia艂y przepysznie chrupi膮ce ciasto.
  • 16.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocen臋

Jakby艣 oceni艂/a 316. “Pierogi z kapust膮 i grzybami” – 馃巹馃巺 bezglutenowa kuchnia wega艅ska | Atelier Smaku?
Click to rate

Sk艂adniki - farsz:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 30 g suszonych grzyb贸w
  • 1 艂y偶eczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 艂y偶eczki mielonej ga艂ki muszkato艂owej
  • 1/2 艂y偶eczki mielonego kminku
  • 4 sztuki owoc贸w ziela angielskiego
  • 4 sztuki owoc贸w ja艂owca
  • 4 艂y偶ki oleju
  • Woda

Sk艂adniki-ciasto:

  • 1 szklanka m膮ki ry偶owej
  • 1 szklanka m膮ki ziemniaczanej
  • 1 szklanka m膮ki gryczanej
  • 1/2 艂y偶eczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki wrz膮tku
  • 2 艂y偶ki oleju s艂onecznikowego

Dost臋pne formy dostawy:

  • Odbi贸r osobisty: 0,00 z艂
  • Przesy艂ka kurierska:
    • DPD - 18,92 z艂
    • InPost kurier - 16,94 z艂
    • POCZTEX24 - 17,42 z艂