około 40 pierogów
2 godziny
Na wigilię i nie tylko!
Na kilka dni przed wigilią mamy dla Was prawdziwy hit wegańskich i bezglutenowych Świąt. Zdradzamy Wam recepturę Atelier Smaku na pierogi z kapustą i grzybami.
Pamiętajcie, że możecie podzielić się z przyjaciółmi angielską wersja przepisu przygotowaną przez Translalab .
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepis na przepyszne uszka z grzybami .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – farsz:
- 400 g kiszonej kapusty
- 30 g suszonych grzybów
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 4 sztuki owoców ziela angielskiego
- 4 sztuki owoców jałowca
- 4 łyżki oleju
- Woda
Składniki-ciasto:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki wrzątku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Farsz:
- Suszone grzyby zalewamy niedużą ilością wody i gotujemy aby zmiękły.
- Kiszoną kapustę drobno siekamy i przesmażamy na rozgrzanym oleju na patelni.
- Resztkę wody która została po gotowaniu grzybów wlewamy do kapusty a grzyby drobno siekamy i również dorzucamy.
- Ziele angielskie i jałowiec rozdrabniamy w moździerzu i wraz z resztą przypraw dorzucamy na patelnię.
- Całość smażymy jeszcze chwilę i gdy kapusta zmięknie a woda odparuje lekko dosalamy farsz gdyż powinien być intensywny i odstawiamy do przestygnięcia
- Ciasto:
- Wszystkie mąki mieszamy razem z solą i oddzielamy 3/4 szklanki, które wsypujemy do miski lub miksera, zalewamy wrzącą wodą i bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy, aby uzyskać bardzo gęste, klejące ciasto. Odstawiamy na bok na 5–10 minut, aby lekko przestygło.
- Dodajemy resztę mąki i zagniatamy twarde ciasto makaronowe, pod koniec dodając 2 łyżki oleju.
- Jeżeli ciasto będzie zbyt sztywne, możemy dodać odrobinę gorącej wody a jeśli zbyt rzadkie to po odrobinie każdej mąki. Wyrabiamy je tak długo, aż będzie sprężyste i gładkie. Gotowe ciasto trzymamy w misce, pod ściereczką, podczas robienia pierogów, żeby nie wysychało.
- Bierzemy silikonową stolnicę i najlepiej silikonowy wałek, dzięki czemu nie będziemy musieli podsypywać ciasta mąką podczas rozwałkowywania.
- Odbieramy ciasto małymi porcjami i rozwałkowujemy na placek grubości 0,2cm, wycinamy w nim krążki, na środek każdego nakładamy po łyżeczce farszu i bardzo ostrożnie składamy, zamykając w nim nadzienie.
- Pamiętajmy, aby podczas sklejania ciasta nie dociągać jego brzegów, gdyż na zgięciu potrafi pękać. Przyciskając brzegi ciasta pomiędzy palcami, zamykamy nadzienie w pierogu.
- Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie , aż wypłyną i jeszcze około 3 minuty po wypłynięciu. Gotowe smarujemy olejem, żeby się nie posklejały. Podajemy polane skwarkami z wędzonego tofu.
- Przestygnięte pierogi można podsmażać na patelni, dzięki czemu będą miały przepysznie chrupiące ciasto.
- Smacznego i na zdrowie!