211. “Nie-ryba po grecku” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 salaterka
ok. 1 godziny
Oryginalny smak w roślinnej wersji.
Nie wyobrażamy sobie wigilii bez obecności ryby po grecku na stole. Od kiedy przeszliśmy na dietę bezmięsną, towarzyszy nam jej wegańska wersja, która od kilku lat jest również bezglutenowa.
Jeśli macie ochotę, podzielcie się przepisem, również z anglojęzycznymi przyjaciółmi, dla których mamy angielskie podpisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na przepyszny bigos a’la myśliwski.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – kotlety:
- 20 płaskich kotletów sojowych
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka sosu sojowego tamari
- Mąka kukurydziana do obtaczania
- Olej do smażenia
Składniki – sos:
- 400 g marchwi
- 200 g selera
- 200 g pietruszki
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 350 ml passaty pomidorowej
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki octu
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 10 liści laurowych
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki asafetydy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kotlety gotujemy w wodzie z solą i czarnym pieprzem tak długo, aż zmiękną. Wylewamy je na durszlak i zostawiamy do ostygnięcia.
- Utarte na grubej tarce lub pokrojone w drobne słupki marchew, seler, pietruszkę wrzucamy do garnka.
- Z liści kapusty pekińskiej odkrawamy tylko białą część i kroimy w drobną kostkę. Zielone części liści możemy użyć do sałatki, a białe wrzucamy do garnka z olejem.
- Dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i pod przykryciem dusimy około 10-15 min na małym ogniu. Wlewamy wodę, dodajemy koncentrat, passatę oraz cukier i dusimy jeszcze 5 min. Następnie dolewamy ocet, zagotowujemy i odstawiamy na bok.
- Osobno smażymy na oleju na złoty kolor, odsączone z wody, skropione sosem sojowym i obtoczone w mące kotlety. Nakładamy do salaterki na przemian warstwę gorącego sosu, następnie gorących kotletów. Czynność tę powtarzamy, aż wszystkie kotlety będą dokładnie przykryte pysznym sosem pomidorowym.
- W naszym przepisie połączenie kapusty pekińskiej z dodatkiem asofetidy zastępuje tradycyjnie używaną w sosie greckim cebulę, ponieważ w czasie świąt wystarczająco obciążamy organizm, a asafetyda ma smak zbliżony do cebuli, a działa łagodząco na wątrobę.
- Naszą potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem. Po tym czasie kotlety przepięknie wchłoną sos.
- Smacznego i na zdrowie!