160. „Barszcz wigilijny z grzybami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
3 litry
ok. 50 minut
Tradycyjny świąteczny smak.
Na chwilę przed wigilią pokażemy, jak szybko zrobić świąteczny barszcz z grzybami, który nie wymaga nastawiania zakwasu.
Jeśli macie ochotę, podzielcie się przepisem, również z anglojęzycznymi przyjaciółmi, dla których mamy angielskie podpisy przygotowane przez Translalab.
Zobaczcie jakie to proste, a także zdrowe.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na bardzo smaczne uszka z grzybami.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 3 kg buraków
- 200 g marchwi
- 200 g korzenia pietruszki
- 200 g jabłek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki oliwy truflowej
- 12 g suszonych grzybów
- 10 owoców ziela angielskiego
- 10 liści laurowych
- 3 łyżki majeranku
- 3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- Sól do smaku
- 1/5 l wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wyciskamy sok z buraków, marchwi, pietruszki i jabłek.
- Grzyby gotujemy w wodzie, aż zmiękną, następnie wyjmujemy je i kroimy w drobną kostkę.
- Sok z buraków dolewamy do wywaru z grzybów, dodajemy resztę składników, a także pokrojone grzyby i zagotowujemy.
- Nie gotujemy zbyt długo, aby nie pozbawiać barszczu wartości odżywczych, zawartych w sokach.
- Smacznego i na zdrowie!