Udostępnij przepis!

263. “Uszka z grzybami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Uszka z grzybami w wersji wege.

Dziś dzielimy się długo wyczekiwanym przepisem na wegańskie i bezglutenowe uszka do wigilijnego barszczu.

Przepisem tym możecie podzielić się również z tymi, którzy czytają po angielsku, gdyż od Translalab mamy angielskie napisy w odcinku.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź  również przepis na przepyszny i pożywny barszcz wigilijny  .

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Uszka z grzybami w wersji wege.

  • 1.Do miski wrzucamy suche składniki ciasta, mieszamy i połowę z nich przesypujemy do drugiej miski.
  • 2.Do jednej części wlewamy wrzątek i bardzo energicznie mieszamy łyżką aż powstanie kleista masa.
  • 3.Odstawiamy ją na bok aby trochę przestygła najlepiej pod przykryciem, aby nie obeschłą z wierzchu i w tym czasie zalewamy suszone grzyby odrobiną wody i zagotowujemy, aby lekko zmiękły.
  • 4.Kroimy pieczarki.
  • 5.Na rozgrzanym tłuszczy przez ok. 10 sekund przesmażamy przyprawy, następnie dodajemy pieczarki i podlewamy je sosem sojowym.
  • 6.Chwilę smażymy mieszając i dodajemy obgotowane, pokrojone grzyby wraz z resztą wywaru.
  • 7.Doprawiamy asafetydą, która w naszej kuchni zastępuje cebulę między innymi dlatego, że jest lekkostrawna. Smażymy wszystko jeszcze przez chwilkę aż grzyby lekko odparują i miksujemy je wraz ze zmiksowanymi płatkami owsianymi.
  • 8.Sprawdzamy czy nadzienie jest wystarczająco dosolone i odstawiamy na bok.
  • 9.W misce łączymy ze sobą mąkę suchą i już przestudzoną kleistą masę. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej i jeszcze raz dokładnie zagniatamy.
  • 10.Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie to dodajemy do niego po odrobinie każdej mąki, a jeśli zbyt suche to łyżkę lub dwie gorącej wody.
  • 11.Kładziemy na blacie silikonową matę i odrywamy kawałek ciasta z którego rozwałkowujemy placek przy pomocy silikonowego lub ceramicznego wałka. Pamiętajmy aby nie podsypywać maty mąką gdyż może ona wysuszyć ciasto i zniszczyć jego elastyczną strukturę. Możemy lekko posmarować matę i wałek olejem, aby ciasto nie przywierało.
  • 12.Wycinamy przy pomocy wąskiej szklanki kółka i na każdym kładziemy po odrobinie nadzienia. Delikatnie zginamy na pół pamiętając o tym, żeby nie dociągać brzegów ciasta gdyż takie bezglutenowe nie jest wystarczająco elastyczne i może się porwać. Ściskamy brzegi ciasta pomiędzy palcami i wrzucamy surowe pierożki do gotującej się wody z odrobiną oleju i soli.
  • 13.Oczywiście każdy może sobie ulepić uszka w takim kształcie jaki najbardziej lubi jednakże na początek proponujemy aby spróbować zrobić po prostu mini pierożki gdyż one są łatwiejsze do ulepienia.
  • 14. Gotujemy je jeszcze 2 minuty po wypłynięciu na małym ogniu i od razu po wyjęciu z garnka dobrze smarujemy olejem.
  • 15.Jeżeli chcemy zrobić je dzień wcześniej to po przestygnięciu musimy szczelnie je zamknąć aby ciasto nie popękało.
  • 16.Oczywiście podajemy uszka z gorącym czerwonym barszczem, którego pewnie nie zabraknie na żadnym wigilijnym stole.
  • 17.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 263. “Uszka z grzybami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 niepełna szklanka wrzątku

Składniki - farsz:

  • 200 g pieczarek
  • 20 g suszonych grzybów
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki asafetydy
  • 1/2 łyżeczki soli

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł