242. “Quinoa na słodko” – bezglutenowa kuchnia weganska | Atelier Smaku
2-3 porcje
30 minut.
Zdrowe śniadanie.
Dziś serwujemy kolejną propozycję na śniadanie z quinoa, tym razem wersja na słodko z truskawkowym musem, zamiast którego możecie użyć konfitury, którą lubicie.
Odcinek ma również wersję angielską z napisami przygotowanymi przez Translalab. Zapraszamy!
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi ryżami i kaszami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 szklanka białej quinoa
- 1 garść ziaren słonecznika
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść suszonej żurawiny
- 2 szklanki truskawek
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 1, 1/2 szklanki wody
- 2-3 łyżeczki cukru kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wrzucamy quinoa do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
- Siekamy włoskie orzechy i gdy zawartość garnka się zagotuje dorzucamy je wraz z pestkami słonecznika i żurawiną.
- Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu aż quinoa zmięknie i wchłonie wodę.
- Następnie dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy pod przykryciem jeszcze kilka minut.
- W tym czasie możemy zmiksować truskawki aby uzyskać mus truskawkowy.
- Gotowe danie przekładamy do miseczek, na wierzchu kładziemy po kilka łyżek musu i posypujemy cukrem kokosowym. Możemy również serwować w pucharkach układając na zmianę quinoa i mus truskawkowy.
- Danie to możemy również serwować na zimno jako deser.
- Smacznego i na zdrowie!