2-3 porcje
5 minut + czas przygotowania aquafaby
Lepiej być nie może.
Dziś w naszej wegańskiej i bezglutenowej kuchni mamy dla Was kolejną wersję kogla mogla. Tym razem z mocnym espresso z ekspresu Jura.
Angielskie napisy do odcinka zawdzięczamy Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również nasze inne przepisy na desery.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 szklanka aquafaby
- 1 podwójne espresso
- szklanka cukru kokosowego
- 2 kostki gorzkiej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Aquafabę wlewamy do rondelka, dolewamy do niej espresso i podgrzewamy na palniku tak, aby cały czas była bliska wrzenia, ale nie gotowała się mocno. Po trzydziestu minutach, całość przelewamy do dzbanka z miarką, żeby sprawdzić o ile zmniejszyła się objętość aquafaby. Chodzi o to, żeby finalnie uzyskać szklankę kawowej aquafaby, więc jeżeli jest jej więcej to redukujemy ją dalej, aż do uzyskania tej właśnie ilości.
- Aquafabę schładzamy w lodówce. W tym czasie miksujemy cukier kokosowy na puder i ucieramy na tarce czekoladę do dekoracji.
- Aquafabę ubijamy, za pomocą przeznaczonych do tego końcówek miksera, na sztywną pianę i dodajemy do niej kokosowy cukier puder. Dalej ubijamy, aż cukier całkowicie się rozpuści i deser będzie miał gładką, gęstą konsystencję.
- Gotowy kogel mogel przekładamy do pucharków i posypujemy utartą czekoladą oraz ziarenkami kawy.
- Musimy pamiętać o tym, aby takiego deseru nie serwować dzieciom i osobom z wysokim ciśnieniem krwi ze względu na zawartość kofeiny.
- Smacznego i na zdrowie!