198. “Słodkie bułeczki jaglane” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
10 sztuk
ok. 1,5 godziny
Na śniadanie i do kawy.
Kto nie lubi słodkich i chrupiących bułeczek na śniadanie? Dziś w ATELIER SMAKU nasza bezglutenowa i wegańska wersja jaglana z rodzynkami.
Zainteresowani znajdą w odcinku angielskie napisy, które przygotowało dla nas, jak zawsze Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pieczywo.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 300 g kaszy jaglanej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 200 g banana
- 150 g rodzynek
- 4 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 szczypta soli
- 150 ml letniej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kaszę jaglaną mielimy na mąkę, następnie wszystkie suche składniki, oprócz rodzynek, łączymy ze sobą i mieszamy.
- Pokrojonego w kostkę banana miksujemy, dolewamy do niego wodę, jeszcze raz miksujemy i przelewamy do suchych składników.
- Dodajemy sparzone rodzynki, 2 łyżki oleju i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż trochę podrośnie, mniej więcej ok. 20-30 minut.
- Ciasto powinno mieć konsystencję dosyć rzadką, lecz na tyle gęstą, żeby można było, zwilżonymi w reszcie oleju rękoma, formować placki, które ułożymy na przykrytej pergaminem posmarowanym olejem blasze, aby jeszcze podrosły.
- Następnie wstawiamy bułeczki do rozgrzanego do 180ºC piekarnika, na ok. 25 minut i pieczemy.
- Możemy posmarować je z wierzchu olejem lub mleczkiem kokosowym, by ładnie się przyrumieniły.
- Oczywiście można też posypać je z wierzchu sezamem, makiem lub innymi ziarnami, które lubimy.
- Smacznego i na zdrowie!