199. „Strudel z jabłkami i waniliowym sosem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
ok. 6 porcji
ok. 1,5 godziny
Austriacka inspiracja.
Dziś w Atelier Smaku inspiracja prosto z Austrii w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Jabłka w cieniutkim cieście z sosem waniliowym.
Przepis ten ma także angielską wersję z napisami przygotowanymi przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne przepisy na desery.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – ciasto:
- 500 g jabłek
- 100 g brązowego cukru pudru
- 100 g oleju kokosowego
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 12 większych arkuszy papieru ryżowego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
Składniki – sos:
- 500 ml mleka sojowego lub ryżowego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki brązowego cukru
- esencja lub cukier z wanilią do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, następnie kroimy je na 8 podłużnych części i każdą z nich kroimy w poprzeczne plastry.
- Cukier puder mieszamy z cynamonem, odsypujemy kilka łyżek na bok, by posypać nim później ciasto, a całą resztę dodajemy do jabłek.
- Następnie wrzucamy sparzone rodzynki oraz skrobię ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy na bok.
- Na blacie układamy silikonową matę, którą smarujemy rozpuszczonym tłuszczem kokosowym.
- Na płaski talerz wlewamy ciepłą wodę i moczymy w niej płaty papieru ryżowego. Pojedynczo kładziemy je na silikonowej macie, smarujemy każdy z nich tłuszczem i lekko oprószamy cukrem pudrem z cynamonem. Kolejne arkusze układamy tak, żeby zachodziły jeden na drugi i docelowo stworzyły, mniej-więcej, prostokątny płat ciasta, który składa się z 6 arkuszy.
- Na samym środku, po długości płata, układamy połowę jabłek. Zwijamy węższe boki ciasta do środka, a następnie szczelnie zakładamy na siebie dłuższe boki ciasta, by dobrze zakrywały jabłka.
- Smarujemy olejem kokosowym, posypujemy cukrem pudrem z cynamonem i układamy na blasze wyłożonej pergaminem i posmarowanej tłuszczem. To samo robimy z drugą połową składników.
- Ciasta wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180ºC na termoobieg i pieczemy ok. 50 minut.
- W tym czasie, do rondelka wlewamy mleczko kokosowe i 400 ml mleka roślinnego, dodajemy cukier oraz esencję waniliową i zagotowujemy.
- Resztę mleka mieszamy ze skrobią ziemniaczaną i dolewamy do gotującej się reszty.
- Gotujemy na małym ogniu przez ok. minutę, cały czas mieszając.
- Musimy pamiętać, że zanim wyjmiemy ciasto z piekarnika, musimy co jakiś czas mieszać sos, by nie powstał na nim kożuch.
- Pamiętajmy o tym, że takie ciasto podobne do filo ale zrobione z papieru ryżowego, tylko przez jakiś czas jest lekko chrupiące z wierzchu, a później pochłania wilgoć z jabłek i robi się elastyczne, co wpływa na konsystencję, ale nie na smak całości.
- Do głębokich talerzy wlewamy po odrobinie sosu i kładziemy na nim kawałki ukrojonego, ciepłego ciasta.
- Smacznego i na zdrowie!