kilka porcji
20 minut + czas moczenia i gotowania ciecierzycy
Zaskakujące połączenie.
Dziś kawowych pyszności ciąg dalszy. Ciecierzyca, dobre espresso od Jura i trochę mleka oraz cukru kokosowego i gotowe.
Skorzystajcie z polskiej lub angielskiej wersji, którą dla nas przygotowało Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 250 g suchej ciecierzycy
- 200 ml mocnego espresso
- 1 szklanka cukru kokosowego
- 1/2 szklanki sezamu
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego
- Woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie odlewamy z niej wodę, zalewamy świeżą i gotujemy w garnku pod przykryciem na małym ogniu. Gdy ciecierzyca już się ugotuje do całkowitej miękkości, a może to potrwać od półtorej nawet do trzech godzin, odstawiamy ją na bok do przestygnięcia.
- Odcedzamy ciecierzycę, a wodę która pozostała po jej gotowaniu możemy schować do lodówki i następnie wykorzystać do przyrządzania pysznych ciast, bezów i deserów.
- Sezam miksujemy na gładką masę, uzyskując w ten sposób pastę tahini.
- Robimy intensywne espresso, które dolewamy do ciecierzycy i całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy mleczko i cukier kokosowy, i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
- Taki hummus możemy serwować na grzankach, plackach, naleśnikach lub ciasteczkach. Można go również podawać z pokrojonymi owocami, np. gruszką bananem lub melonem. Z powodu zawartej w nim kofeiny, hummusu kawowego nie powinny jeść małe dzieci i osoby z bardzo wysokim ciśnieniem krwi.
- Smacznego i na zdrowie!