101. “Kutia z kaszy jaglanej” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 duża salaterka
około 40 minut + czas moczenia maku
Kresowa tradycja świąteczna inaczej.
Dziś w Atelier Smaku przepis na bezglutenową i wegańską kutię z kaszą jaglaną i melasą z karobu. Przygotowaliśmy ją wspólnie z Anią i Łukaszem z Gdyńskiej Fundacji “Dom Marzeń”.
Odcinek oczywiście ma angielskie napisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na rewelacyjną kutię w pieczonych jabłkach.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 400 g kaszy jaglanej
- 400 g maku
- 400 g ulubionych bakalii (figi, rodzynki, morele, orzechy włoskie, laskowe, migdały itp.)
- Skórka otarta z 2 pomarańczy
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 6 łyżek melasy z karobu
- Woda do gotowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na noc, by zmiękł.
- Kaszę przelewamy wrzątkiem przez sito, by pozbyć się goryczy. Wrzucamy ją do garnka i zalewamy wrzącą wodą w ilości półtora razy większej niż objętość kaszy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Nie mieszamy w trakcie gotowania, żeby kasza nie była kleista. Następnie przecedzamy mak i mielimy go w maszynce o gęstym sicie lub w dobrym mikserze.
- Orzechy siekamy i prażymy na patelni, suszone owoce zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i siekamy lub miksujemy na drobne kawałki.
- Skórkę sparzonej pomarańczy ucieramy na tarce o drobnych oczkach i przesmażamy przez chwilę z cukrem i drobiną wody.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy i schładzamy w lodówce. Kutię najlepiej zrobić dzień wcześniej, aby wszystkie aromaty i smaki przeszły sobą.
- Smacznego i na zdrowie!