
Sposób przygotowania:
- 1.Mak moczymy przez 8 do 10 godzin. Ryż zalewamy wodą i gotujemy wraz ze szczyptą soli pod przykryciem na małym ogniu aż wchłonie wodę.
- 2.Siekamy orzechy i prażymy na patelni. Żurawinę przelewamy wrzątkiem.
- 3.Jabłka wydrążamy i smarujemy na zewnątrz olejem. Następnie odlewamy wodę z maku i odsączamy go na sicie, po czym bardzo dokładnie miksujemy lub kilkukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
- 4.Wszystkie składniki kutii dokładnie mieszamy i nadziewamy nią jabłka. Każde z nich dekorujemy połówką orzecha włoskiego.
- 5.Nastawiamy piekarnik na 180°C i pieczemy aż zmiękną, ale nie będą się jeszcze rozpadać.
- 6.Taki sposób podania kutii nam bardzo odpowiada, gdyż jest delikatniejsza i lekko kwaskowa w smaku i pięknie prezentuje się na świątecznym stole.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 12 jabłek
- 200 g maku
- 1/2 szklanki brązowego okrągłego ryżu
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g orzechów włoskich i migdałów
- 4 łyżki melasy z karobu
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka oleju do posmarowania jabłek
- 200 ml wody
- Szczypta soli
- 12 połówek orzechów włoskich do dekoracji