Udostępnij przepis!

262. “Kutia w pieczonych jabłkach” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Nietypowy przepis na wigilijny stół.

W każdym domu na wigilijnym stole pojawiają się różne przysmaki z dodatkiem maku. W naszym rodzinnym domu króluje kutia. W tym roku naszą wegańską wersję, w której miód zastąpiliśmy melasą z karobu, a glutenową pszenicę, brązowym, okrągłym ryżem, serwujemy w pieczonych jabłkach.

To takie małe ale równie pyszne, co polskie odstępstwo od tradycji.

Po melasę najlepiej udajcie się do Bakry , a jak macie ochotę, podzielcie się tym przepisem z anglojęzycznymi znajomymi, dla których Translalab przygotowało angielskie napisy w odcinku.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 262. Kutia w pieczonych jabłkach   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

%name 262. Kutia w pieczonych jabłkach   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź  również przepis na przepyszną kutię z kaszy jaglanej .

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Mak moczymy przez 8 do 10 godzin. Ryż zalewamy wodą i gotujemy wraz ze szczyptą soli pod przykryciem na małym ogniu aż wchłonie wodę.
  • 2.Siekamy orzechy i prażymy na patelni. Żurawinę przelewamy wrzątkiem.
  • 3.Jabłka wydrążamy i smarujemy na zewnątrz olejem. Następnie odlewamy wodę z maku i odsączamy go na sicie, po czym bardzo dokładnie miksujemy lub kilkukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
  • 4.Wszystkie składniki kutii dokładnie mieszamy i nadziewamy nią jabłka. Każde z nich dekorujemy połówką orzecha włoskiego.
  • 5.Nastawiamy piekarnik na 180°C i pieczemy aż zmiękną, ale nie będą się jeszcze rozpadać.
  • 6.Taki sposób podania kutii nam bardzo odpowiada, gdyż jest delikatniejsza i lekko kwaskowa w smaku i pięknie prezentuje się na świątecznym stole.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 262. “Kutia w pieczonych jabłkach” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 12 jabłek
  • 200 g maku
  • 1/2 szklanki brązowego okrągłego ryżu
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich i migdałów
  • 4 łyżki melasy z karobu
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka oleju do posmarowania jabłek
  • 200 ml wody
  • Szczypta soli
  • 12 połówek orzechów włoskich do dekoracji

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł