Udostępnij przepis!

94. “Zupa gulaszowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Węgierska inspiracja.

Dziś zapraszamy na kolejną z rozgrzewających i tym razem wyjątkowo sycących zup. Węgierski klasyk w wegańskiej wersji z bezglutenowymi kluskami.

Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 94. Zupa gulaszowa   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

94YT 94. Zupa gulaszowa   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź  również nasze inne pyszne zupy.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy przyprawy i wrzucamy kotlety. Co jakiś czas przewracamy je, aż wchłoną wodę. Następnie wlewamy na patelnię olej i podsmażamy kotlety z obu stron.
  • 2.Wyjmujemy, czekamy aż lekko przestygną i kroimy w grubą kostkę.
  • 3.Pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w grubą kostkę pomidory dusimy około 5 minut na oleju z przyprawami.
  • 4.Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy pokrojone wzdłuż, na osiem równych części, ziemniaki i gotujemy około 10 minut.
  • 5.Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone kotlety, wszystko gotujemy jeszcze 5 minut.
  • 6.Mieszamy ze sobą suche składniki na kluski. Następnie dolewamy wodę w takiej ilości, aby po dokładnym zmieszaniu uzyskać konsystencję gęstego ciasta.
  • 7.Łyżkę moczymy we wrzątku, odrywamy nią kawałek ciasta, wrzucamy do garnka z gotującą się wodą i czekamy, aż kluski wypłyną na wierzch i gotujemy jeszcze 3 minuty.
  • 8.W przypadku kluseczek bezglutenowych lepiej robić kluseczki kładzione niż lane, gdyż lane mogą rozpłynąć się w trakcie gotowania.
  • 9.Kluski wykładamy na talerz i zalewamy gotową zupą, pamiętając, że w przypadku zupy gulaszowej kluseczek ma być więcej, by była ona gęsta i sycąca.
  • 10.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 94. “Zupa gulaszowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składnik - zupa:

  • 1 kg ziemniaków
  • 400 g pomidorów
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 litry wody
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka całego kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Składniki - smażone kotlety:

  • 12 kotletów sojowych
  • 2 szklanki wody
  • 8 łyżek oleju do smażenia
  • 1 łyżka sosu tamari
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

Składniki - kluski kładzione:

  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Woda

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł