94. “Zupa gulaszowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 garnek
ok. 40 minut
Węgierska inspiracja.
Dziś zapraszamy na kolejną z rozgrzewających i tym razem wyjątkowo sycących zup. Węgierski klasyk w wegańskiej wersji z bezglutenowymi kluskami.
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składnik – zupa:
- 1 kg ziemniaków
- 400 g pomidorów
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona papryka
- 2 litry wody
- 8 łyżek oleju
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka całego kminku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Składniki – smażone kotlety:
- 12 kotletów sojowych
- 2 szklanki wody
- 8 łyżek oleju do smażenia
- 1 łyżka sosu tamari
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
Składniki – kluski kładzione:
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
- 1/3 łyżeczki soli
- Woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy przyprawy i wrzucamy kotlety. Co jakiś czas przewracamy je, aż wchłoną wodę. Następnie wlewamy na patelnię olej i podsmażamy kotlety z obu stron.
- Wyjmujemy, czekamy aż lekko przestygną i kroimy w grubą kostkę.
- Pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w grubą kostkę pomidory dusimy około 5 minut na oleju z przyprawami.
- Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy pokrojone wzdłuż, na osiem równych części, ziemniaki i gotujemy około 10 minut.
- Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone kotlety, wszystko gotujemy jeszcze 5 minut.
- Mieszamy ze sobą suche składniki na kluski. Następnie dolewamy wodę w takiej ilości, aby po dokładnym zmieszaniu uzyskać konsystencję gęstego ciasta.
- Łyżkę moczymy we wrzątku, odrywamy nią kawałek ciasta, wrzucamy do garnka z gotującą się wodą i czekamy, aż kluski wypłyną na wierzch i gotujemy jeszcze 3 minuty.
- W przypadku kluseczek bezglutenowych lepiej robić kluseczki kładzione niż lane, gdyż lane mogą rozpłynąć się w trakcie gotowania.
- Kluski wykładamy na talerz i zalewamy gotową zupą, pamiętając, że w przypadku zupy gulaszowej kluseczek ma być więcej, by była ona gęsta i sycąca.
- Smacznego i na zdrowie!