1 tortownica
60 minut + czas chłodzenia
Na zimno, na każdą okazję.
Dziś w Atelier Smaku powracamy do słodyczy. Tym razem, niezależnie od tego, że upały mamy już za sobą serwujemy sernik na zimno. Na takie ciasto pora jest zawsze.
Możecie się także podzielić angielskim przepisem przetłumaczonym przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Polecamy Wam także inne przepisy na nasze przepyszne, bezglutenowe i wegańskie ciasta i desery.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 600 g tofu
- 1 puszka brzoskwiń
- 300 ml soku z puszki brzoskwiń
- 1 szklanka brązowego cukru pudru
- 200 ml mleczka kokosowego
- Skórka z 2 pomarańczy
- Skórka z jednej cytryny
- Sok z 4 cytryn
- Około 5 łyżeczek agaru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie kostki tofu rozdrabniamy w rękach na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski i łączymy z cukrem pudrem, mleczkiem kokosowym, sokiem z cytryny oraz skórkami z pomarańczy i cytryny, po czym dokładnie miksujemy na gładką masę.
- Pod koniec dodajemy pokrojone w małe kawałki brzoskwinie i mieszamy tak, aby się nie rozpadły.
- Do rondelka wlewamy około 100 ml soku z brzoskwiń i zagotowujemy
- Do reszty soku dodajemy agar i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do rondelka, gotujemy mieszając przez 3 minuty i przelewamy do zmiksowanej masy z tofu. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i szybko przelewamy do silikonowej formy.
- Następnie umieszczamy ją w lodówce do czasu, aż masa stężeje. Po schłodzeniu, formę odwracamy do góry dnem nad płaską paterą, żeby wyjąć sernik.
- Możemy go podawać z dodatkiem świeżych owoców, polany rozpuszczoną czekoladą lub syropem klonowym.
- Smacznego i na zdrowie!