1 garnek
ok. 40 minut
Kontrowersyjna z nazwy, niesamowita w smaku.
Dziś w Atelier Smaku serwujemy coś, co smakiem i wyglądem do złudzenia przypomina niewegański oryginał. Zatem i nazwa musiała pozostać ta sama. Flaczki z boczniaka to pyszna i rozgrzewająca zupa, w sam raz na jesienne dni. Poza tym warto jeść boczniaka bo ma dużo wartości odżywczych.
Jeżeli chcecie, możecie podzielić się tym przepisem również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również nasze inne pyszne zupy.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składnik:
- 250-300 g boczniaków, najlepiej dużych
- 1 i 1/2 litra wody
- 200 g selera
- 1-2 marchewki
- 2 liście kapusty pekińskiej
- 1 pietruszka
- 1 mała papryczka chili
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki asafetydy
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 5 owoców ziela angielskiego
- Sól do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Białą część liści kapusty pekińskiej kroimy w kostkę i smażymy chwilę na małej ilości oliwy z dodatkiem asafoetidy.
- Boczniaki kroimy w dość cienkie paski.
- Marchew, seler i pietruszkę kroimy na cienkie paseczki.
- Do gotującej się wody wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone warzywa, chwilę gotujemy.
- Do smażącej się kapusty pekińskiej dorzucamy paski boczniaka, smażymy kilka minut, następnie zawartość patelni dorzucamy do gotujących się warzyw.
- Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Dodajemy sos sojowy, pieprz, sól, majeranek i startą gałkę muszkatołową, oraz masło orzechowe i gotujemy jeszcze 5 minut.
- Podajemy posypane natką pietruszki.
- Smacznego i na zdrowie!