91. „Tabbouleh z kaszy jaglanej” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Libańska inspiracja.
Dziś w naszej wegańskiej i bezglutenowej kuchni mierzymy się z Tabbouleh, czyli typowym libańskim daniem. Przygotowuje się je na bazie popularnego w całej północnej Afryce kuskusu, więc praktycznie glutenu w czystej formie. Zastępujemy go bardzo zdrową kaszą jaglaną, która w naszej kuchni pojawia się dość sporadycznie, co planujemy zmienić. Spróbujcie i oceńcie sami. Nam to łatwe i pożywne danie bardzo przypadło do gustu, zwłaszcza, że jest to idealna propozycja do zapakowania w pudełeczko i zabrania ze sobą do pracy, na uczelnię itd.
Odcinek ma również wersję angielską z napisami przygotowanymi przez Translalab. Zapraszamy!
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi ryżami i kaszami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 300 g prażonej kaszy jaglanej
- 300 g pomidorów
- 50 ml oliwy
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 garść liści świeżej mięty
- 1 garść liści kolendry
- 2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- Sok z 1 cytryny
- Jeśli nie mamy prażonej kaszy jaglanej, to prażymy ją w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 170°C, dodając jej tym samym orzechowy posmak. Następnie zalewamy ją wrzątkiem, przykrywamy na 2-3 minuty i odlewamy wodę, pozbywając się w ten sposób goryczy. Po czym przekładamy ją do garnka i dodajemy dwa razy więcej wody niż kaszy i gotujemy.
- W tym czasie kroimy pomidory i paprykę w drobną kostkę oraz drobno siekamy zieleninę.
- Gdy kasza wchłonie wodę, zdejmujemy ją z palnika, przekładamy do miski i czekamy, aż przestygnie.
- Gdy osiągnie już temperaturę pokojową łączymy ją z pokrojonymi warzywami, natką pietruszki i ziołami. Mieszamy, dodajemy przyprawy, oliwę i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby wszystkie smaki się przegryzły.
- Smacznego i na zdrowie!