89. “Smoothie z jarmużem i owocami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 szklanki
5 minut
Zdrowy koktail w kilka minut.
Dziś bardzo prosty i smaczny przepis na smoothie lub jak kto woli koktajl z jarmużem. Dodatek owoców, sojowego mleka, melasy z karobu i tahini sprawi, że w 5 minut mamy idealny posiłek przedtreningowy. Odżywczy, energetyczny, po prostu idealny! Spróbujcie sami!
Przepis ten ma także angielską wersję z napisami przygotowanymi przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne pyszne napoje.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki :
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1/2 szklanki lodu
- 3 łyżki melasy z karobu
- 4 łyżki tahini
- 2 pomarańcze
- 1 limonka
- 2 banany
- 3 liście jarmużu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Porwane liście jarmużu wrzucamy do blendera kielichowego, kroimy łodyżki i je również dodajemy do liści.
- Do kielicha dodajemy także wcześniej sparzone i pokrojone w kawałki banany.
- Następnie, za pomocą obieraczki do warzyw, obieramy cienko ze skórki pomarańcze.
- Obraną skórkę po skarmelizowaniu użyjemy np. do jakiegoś ciasta, a resztę wraz z gorzkawą białą częścią skórki kroimy w małe kawałki, wrzucamy do blendera.
- To samo robimy z limonką, pozbawiamy ją skórki, kroimy w kostkę, dorzucamy do blendera i miksujemy.
- Na koniec dolewamy mleko sojowe i wszystko miksujemy na gładką masę.
- Następnie dosładzamy melasą z karobu, dodajemy także tahinę i lód.
- Ostatnie miksowanie i gotowe. Smacznego, na zdrowie i na trening!
- Smacznego i na zdrowie!