kilka słoiczków
od 1 do 3 godzin (w zależności od twardości gruszki)
Na przeziębienie i nie tylko.
Lato się kończy, czas zacząć korzystać z owoców nadchodzącej jesieni. Dziś w Atelier Smaku przygotujemy bogatą w witaminę C konfiturę z gruszek, rokitnika i imbiru. W sam raz na nadchodzące chłody i sezon przeziębień.
W odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne przetwory.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 2 kg gruszek
- 400 g brązowego cukru
- 100 g imbiru
- 1 szklanka rokitnika
- 100 ml wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
- Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy cukier i rozpuszczamy.
- Następnie dorzucamy gruszkę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
- Obrany imbir kroimy w drobną kosteczkę, dorzucamy do gotującej się gruszki i dusimy od czasu do czasu mieszając, aż gruszka zacznie mięknąć.
- Gdy gruszka będzie już miękkawa dorzucamy owoce rokitnika i gotujemy jeszcze 10 minut.
- Następnie przekładamy do wygotowanych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
- Gdy lekko przestygną odwracamy je z powrotem.
- Dla pewności możemy napełnione konfiturą i zamknięte słoiczki włożyć do piekarnika nastawionego na 110°C i wekować przez 30 minut.
- Smacznego, a zwłaszcza na zdrowie!