1 blacha
ok. 1,5 godziny
Klasyka gatunku w nieklasycznej wersji.
Dziś na deser brownie, czyli klasyka gatunku w nieklasycznej wersji, bo bez glutenu i bez nabiału. Tradycyjny, bardzo intensywnie czekoladowy smak, ale okraszony nutą karmelowego karobu i intensywnego kardamonu. Jest to duża porcja białka, ale również węglowodanów, która idealnie sprawdzi się jako posiłek potreningowy.
Możecie się nim podzielić również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na nasze inne ciasta.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki :
- Okara z 1/2 kg suchej soi
- Ok. 2 i 1/2 szklanki mleka sojowego
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 szklanki brązowego cukru
- 1 i 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 250 ml oleju słonecznikowego
- 100 ml soku z cytryny
- 1/2 tabliczki ciemnej czekolady
- 8 łyżek kakao
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 4 łyżki skórki z cytryny gotowanej z cukrem
- 4 łyżki suchego karobu
- 1 łyżka tłuszczu kokosowego
- 3 łyżeczki kardamonu
- 3 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Okarę, czyli namoczone na noc, a następnie odcedzone i zmielone lub zmiksowane ziarno soi zakwaszamy sokiem z cytryny.
- Dodajemy skórkę cytrynową, mieszamy i odstawiamy na bok.
- W osobnej misce mieszamy bardzo dokładnie suche składniki, do zakwaszonej okary dodajemy olej i również dokładnie mieszamy.
- Do okary wrzucamy wymieszane suche składniki i mieszamy.
- Do powstałej masy dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mleko sojowe (jeśli okara jest dość wilgotna wystarczą 2 szklanki mleka, jeżeli jest sucha dodajemy jeszcze 1/2 szklanki mleka, aby masa miała konsystencję gęstego ciasta racuchowego).
- Nakładamy ciasto do formy wyłożonej natłuszczonym papierem, wyrównujemy je łyżką lub silikonową patką, maczając ją w oleju.
- Pieczemy 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Czekoladę i tłuszcz kokosowy wkładamy do małego naczynia i rozpuszczamy gorącej kąpieli wodnej.
- Po upieczeniu i przestudzeniu smarujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą.
- Smacznego i na zdrowie.