78. “Wegański smalczyk” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
kilka porcji
ok. 40 minut + czas stygnięcia
Prawdopodobnie lepszy od oryginalnego.
Dziś odchodzimy na chwilę od słodkich smaków i sezonowych owoców i powracamy w naszej kuchni do tradycyjnych lecz niewegetariańskich nawiązań w swojej kuchni. Nazewnictwo dla niektórych kontrowersyjne, dla innych w ogóle nie, a smak, wygląd i konsystencja, zgodne z oryginałem. Atelier Smaku zaprasza na wegański smalczyk.
W odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne pasty.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 400 g rafinowanego tłuszczu kokosowego
- 2 duże jabłka
- 75 g granulatu sojowego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 duże liście kapusty pekińskiej (biała część) lub 3 cykorie
- 2 i 1/2 łyżki suszonego majeranku
- 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego tamari
- 1/2 łyżki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka sol
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki asafetydy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Granulat sojowy smażymy na oleju w dużym garnku do momentu, aż się przyrumieni.
- Wlewamy sos sojowy i szybko mieszamy. Następnie dodajemy poszatkowaną białą część kapusty pekińskiej oraz przyprawy i smażymy około 7 minut, ciągle mieszając.
- Dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka i wszystko przez chwilę dusimy do momentu, aż jabłka zmiękną.
- Odstawiamy na bok, dodajemy stały tłuszcz, mieszamy, przekładamy do słoika lub miski i czekamy, aż zastygnie.
- Smacznego i na zdrowie!