77. “Konfitura owocowo – kwiatowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
kilka słoiczków
ok. 30 minut + czas przygotowania konfitury z kwiatów
Pachnąca latem i smaczna.
Sezon na owoce i kwiaty w pełni. Objedzeni świeżymi truskawkami zabieramy się za przetwory. Chcemy zatrzymać ich smak po to, by móc cieszyć się nim nawet wtedy, gdy znikną na długie miesiące. To samo dotyczy kwiatów bzu i akacji, z których możemy skorzystać jeszcze tylko przez parę dni. Co innego rabarbar, będzie on gościł na straganach jeszcze przez jakiś czas. Dziś ma on swoją premierę w naszej kuchni w doborowym towarzystwie. Sprawdźcie sami jak smakuje połączenie tych wszystkich skarbów, które wymieniliśmy.
W odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne przetwory.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 600 g truskawek
- 400 g rabarbaru
- 200 g konfitury z kwiatów czarnego bzu i akacji (przepis z odcinka 76)
- 150 g ksylitolu
- Kilka łyżek wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Rabarbar kroimy w plastry, wrzucamy do garnka i zalewamy go odrobiną wody.
- Następnie dodajemy ksylitol i gotujemy aż zmięknie.
- Później dorzucamy pokrojone w plastry truskawki, a po kilku minutach gotowania dodajemy konfiturę z kwiatów.
- Zagotowujemy i przekładamy na gorąco do słoiczków.
- Zakręcamy je i stawiamy wieczkiem do dołu, by się zawekowały lub wstawiamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na 130°C, na około 30 minut.
- Życzymy Wam smacznych i zdrowych wspomnień lata!