76. „Placki z kwiatami i truskawkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
3-4 porcje
30 minut + czas przygotowania konfitury
Niecodzienne śniadanie.
Po roku, gdy zakwitł czarny bez, powracamy do tematu smażenia. Jednak tym razem nie będą to kwiaty w cieście lecz połączenie truskawek i konfitury z kwiatów czarnego bzu oraz akacji, jako podstawowych składników chrupiących placuszków. Jest to bardzo sympatyczne połączenie tego, co serwuje nam przyroda od połowy czerwca. Po takim smażeniu dodatkowo zostaje nam bardzo aromatyczna konfitura, którą możemy rozmnażać dodając różnych owoców, ale o tym już przy kolejnej okazji.
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi plackami i deserami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – konfitura:
- 30 kwiatów czarnego bzu
- 20 kwiatów akacji
- 1 szklanka wody
- 150 g ksylitolu
- 1 cytryna
Składniki – ciasto na placki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 100-200 g truskawek
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 szczypta soli
- Woda
- Olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Konfitura:
- Kwiaty akacji odrywamy od gałązek, a kwiaty czarnego bzu pozbawiamy przynajmniej tych grubszych.
- Następnie wszystkie wrzucamy do garnka, podlewamy wodą, by się nie przypaliły i chwilę dusimy.
- Gdy trochę zmiękną dodajemy sok z cytryny i ksylitol do smaku. Gotujemy jeszcze trochę i miksujemy blenderem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Kilka łyżek odkładamy do placków, a resztę, jeszcze wrzącą, przekładamy do wyparzonego słoiczka, zakręcamy i odkładamy do góry dnem, aby się zawekowała.
- Takiej konfitury możemy użyć jako dodatku do ugotowania innego, owocowego dżemu lub wypić jako herbatkę zalewając łyżkę konfitury szklanką gorącej wody.
- Ciasto na placki:
- Mieszamy ze sobą suche składniki, następnie dolewamy wody w takiej ilości, by po dokładnym zmieszaniu uzyskać konsystencję gęstego ciasta racuchowego.
- Odstawiamy na bok, by siemię lniane wchłonęło wilgoć z ciasta.
- W tym czasie, pozbawione szypułek truskawki kroimy w plastry.
- Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy jeszcze trochę wody, następnie dodajemy do smaku kilka łyżek kwiatowej konfitury, mieszamy i dorzucamy pokrojone truskawki.
- Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Smacznego i na zdrowie!