70. “Sałatka ze szparagami i truskawkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
kilka porcji
ok: 20 minut
Smak początku lata.
Sezon na szparagi i truskawki czas zacząć. Na początek proponujemy bardzo prostą sałatkę z dodatkiem pysznej i bogatej w składniki odżywcze, melasy z karobu. Później zgłębimy jeszcze temat szparagów przygotowując kolejną wersję zupy-krem z tego delikatnego warzywa.
Pamiętajcie, że możecie podzielić się przepisem z anglojęzycznymi przyjaciółmi dzięki tłumaczeniom od Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi sałatkami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 10 truskawek
- 2 kawałki korzenia topinamburu
- Kilka liści jarmużu
- 6 suszonych pomidorów z oleju
- 50 g pestek dyni
- 1 garść świeżej kolendry
- 4 łyżki melasy z karobu
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Odcinamy ze szparagów górne części o długości ok.7 do 8 cm i wrzucamy je na patelnię z olejem, podlewamy wodą, delikatnie solimy i dusimy. Resztę odciętych szparagów możemy użyć do zupy – krem.
- Po kilku minutach dodajemy 2 łyżki melasy z karobu, chwilę karmelizujemy i odstawiamy na bok.
- Na osobnej patelni prażymy przez kilka minut pestki dyni, gdy napęcznieją podlewamy je sosem sojowym.
- Mieszamy i odstawiamy na bok.
- Do salaterki wrzucamy dobrze umyty i sparzony wcześniej korzeń topinamburu, pokrojony w plastry, liście jarmużu pozbawione łodyg i porwane na kawałki.
- Dodajemy także suszone pomidory pokrojone w paski, a następnie pokrojone na 4 części wzdłuż truskawki, przygotowane wcześnie szparagi, pestki dyni, a także pociętą świeżą kolendrę.
- Całość polewany sosem, który powstał ze zmieszania 2 łyżek melasy z karobu, oleju z suszonych pomidorów oraz octu balsamicznego.
- Smacznego i na zdrowie!