Udostępnij przepis!

55. “Makaronowy kociołek z warzywami w sosie serowym” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Makaronowa pokusa.

Smaczne, proste i bezglutenowe jednogarnkowe danie makaronowe to coś, co sprawdzi się na pewno, gdy nie dysponujemy zbyt dużą ilością czasu, a musimy przygotować coś, co szybko zaspokoi głód i sprawi, że będziemy syci przez długi czas. Warto spróbować.

Przepis jak zawsze, ma angielska wersję z napisami, które przygotowało dla nas Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 55. Makaronowy kociołek z warzywami w sosie serowym”   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

55YT 55. Makaronowy kociołek z warzywami w sosie serowym”   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie makarony oraz dania obiadowe.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Do żeliwnego garnka wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojony fankuł i kalarepę, solimy i dusimy przez kilka minut, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz śliwki.
  • 2.Po kilku minutach dodajemy makaron, podsmażamy przez chwilę tak, jak robi się to z ryżem do risotto.
  • 3.Następnie wlewamy wodę tak, aby makaron był przykryty. Gotujemy mieszając i co jakiś czas uzupełniając wodę.
  • 4.W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą mleczko kokosowe z musztardą i przyprawami.
  • 5.Wlewamy to do garnka z warzywami, mieszamy i przykrywamy na kilka minut i dusimy, aż makaron zacznie mięknąć, pod koniec dodajemy utartego wegańskiego sera, mieszamy, aż się rozpuści, sprawiając tym samym, że sos stanie się kremowy.
  • 6.Dorzucamy też czerwony marynowany pieprz dla zaostrzenia smaku i skontrastowania go z delikatnymi warzywami.
  • 7.Gdy makaron jest ugotowany al dente możemy podawać.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 55. “Makaronowy kociołek z warzywami w sosie serowym” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 250 g bezglutenowego makaronu typu rurki
  • 150 g utartego wegańskiego sera
  • 1/2 kalarepy
  • 1/2 fenkuła
  • 1 czerwona papryka
  • 5 suszonych wędzonych śliwek
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • Kilka łyżek oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka czerwonego marynowanego pieprzu
  • 1 łyżka sproszkowanej słodkiej czerwonej papryki
  • Ok. 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • Woda do gotowania

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł