
Sposób przygotowania:
- 1.Do żeliwnego garnka wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojony fankuł i kalarepę, solimy i dusimy przez kilka minut, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz śliwki.
- 2.Po kilku minutach dodajemy makaron, podsmażamy przez chwilę tak, jak robi się to z ryżem do risotto.
- 3.Następnie wlewamy wodę tak, aby makaron był przykryty. Gotujemy mieszając i co jakiś czas uzupełniając wodę.
- 4.W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą mleczko kokosowe z musztardą i przyprawami.
- 5.Wlewamy to do garnka z warzywami, mieszamy i przykrywamy na kilka minut i dusimy, aż makaron zacznie mięknąć, pod koniec dodajemy utartego wegańskiego sera, mieszamy, aż się rozpuści, sprawiając tym samym, że sos stanie się kremowy.
- 6.Dorzucamy też czerwony marynowany pieprz dla zaostrzenia smaku i skontrastowania go z delikatnymi warzywami.
- 7.Gdy makaron jest ugotowany al dente możemy podawać.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 250 g bezglutenowego makaronu typu rurki
- 150 g utartego wegańskiego sera
- 1/2 kalarepy
- 1/2 fenkuła
- 1 czerwona papryka
- 5 suszonych wędzonych śliwek
- 200 ml mleczka kokosowego
- Kilka łyżek oliwy
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka czerwonego marynowanego pieprzu
- 1 łyżka sproszkowanej słodkiej czerwonej papryki
- Ok. 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- Woda do gotowania