69. “Wegańska kaczka z jabłkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
kilka porcji
ok: 40 minut
Popisowe danie Atelier Smaku.
Dziś dzielimy się daniem, z którym wielu kojarzy się kuchnia Atelier Smaku.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nim również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe oraz inne nie-mięsa.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 15 kotletów sojowych
- 4 jabłka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka melasy z karobu
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- Sól do smaku
- Olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kotlety obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzamy je i rwiemy na małe podłużne kawałki (wzdłuż włókien).
- Sos sojowy łączymy z melasą z karobu, zalewamy nim kawałeczki kotletów i mieszamy.
- Jabłka kroimy w plastry i zapiekamy w piekarniku lub smażymy na patelni na oleju z odrobiną cukru, solą i majerankiem, aż zmiękną.
- Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kotletów sojowych w marynacie na złoty kolor. Pamiętajmy o tym, aby nie żałować oleju do smażenia, aby kotlety sojowe nie były suche.
- Następnie układamy obok siebie to, co powstało na obu patelniach i możemy serwować.
- Proponujemy podawać z kluskami, idealne będą do tego np. gnocchi.
- Smacznego i na zdrowie!