2 porcje
10 minut + czas moczenia orzechów
Smaczny, zdrowy, surowy.
Produkcji roślinnego mleka zawsze towarzyszy powstawanie masy, z którą nie wszyscy wiedzą co zrobić. Jest ona równie wartościowa i pyszna jak napój. Dziś zapraszamy na krem orzechowo-czekoladowy, na którego zastosowanie znajdziecie na pewno wiele sposobów. Jest tak dobry, że w sumie nie trzeba go z niczym łączyć. Dodatkową jego zaletą jest to, że może stanowić idealny posiłek dla osób trenujących i aktywnych sportowo.
Tłumaczenie przepisu dla zainteresowanych przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zapraszamy do zapoznania się z innymi propozycjami naszej kuchni dla dzieci.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 100 g zmiksowanych orzechów nerkowca
- 100 g zmiksowanych orzechów laskowych
- 150 ml tłuszczu kokosowego
- 100 ml gęstego mleczka kokosowego
- 8 łyżek melasy z karobu
- 2 łyżki gorzkiego kakao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do zmiksowanych orzechów, pozostałych po produkcji mleka orzechowego, z którego zrobiliśmy koktajl z mango, wlewamy melasę z karobu oraz mleczko kokosowe i miksujemy.
- Następnie dodajemy kakao, jeszcze raz dokładnie miksujemy, a na koniec dorzucamy tłuszcz kokosowy, dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji.
- Przepyszny i odżywczy krem jest gotowy do jedzenia, można wykorzystać go także do naleśników, ciast i deserów.
- Właściwie, nie trzeba go do niczego dodawać, bo sam jest już pyszny!
- Smacznego i na zdrowie!