2 porcje
10 minut + czas moczenia i gotowania ziaren
Zdrowo i lekko.
Wraz ze słońcem, które coraz intensywniej zagląda nam w okna, mamy ochotę na coś lekkiego, świeżego i łatwego do przygotowania – po całym świątecznym obżarstwie. Dziś bardzo prosty sposób na to, co zrobić z poświąteczną rzeżuchą, którą tak naprawdę warto hodować nie tylko z myślą o Wielkanocy. Zapraszamy na smaczny koktajl i twarożek bez nabiału.
Zachęcamy do dzielenia się również angielską wersją odcinka i przepisu przygotowanymi przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zobacz, co jeszcze proponujemy na śniadanie.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – koktajl:
- 150 g ziaren soi
- 1 litr wody
- 200 ml wody z ogórków kiszonych
- Ok. 2 garści kiełków rzeżuchy
Składniki – twarożek:
- Okara, pozostała z miksowania koktajlu
- 100 ml mleczka kokosowego
- Sok z 1/2 cytryny
- 2 rzodkiewki
- 1 nieduży pomidor
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Koktajl:
- Ziarna soi zalewamy na noc wodą.
- Następnie przecedzamy, wrzucamy do garnka, zalewając nową porcją wody.
- Gotujemy ok. pół godziny, po czym odcedzamy i studzimy.
- Do dzbanka z sitkiem do miksowania wrzucamy ziarna, zalewamy je wodą, dodajemy rzeżuchę i miksujemy za pomocą blendera.
- Następnie zmiksowaną masę przeciskamy przez sitko, odkładając okarę na bok.
- Napój doprawiamy wodą z ogórków kiszonych, mieszamy i możemy serwować.
- Twarożek:
- Okarę, pozostałą po odciśnięciu sojowego napoju z rzeżuchą, mieszamy z mleczkiem kokosowym i sokiem z cytryny.
- Dorzucamy pokrojone w kostkę rzodkiewki i pomidor, dodajemy sól i pieprz. Mieszamy i gotowe!
- Smacznego i na zdrowie!