62. “Morelowo-sezamowy mazurek” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 większe lub 6 mniejszych foremek do tarty
ok. 50 min.
Wielkanocna słodycz.
Początek wiosny już za nami, najwyższa pora na przygotowanie się do świąt Wielkanocy. Po dniach postu najlepiej rozpocząć świąteczne ucztowanie od słodkiego i pożywnego mazurka morelowo-sezamowego w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Zapraszamy do wypróbowania naszej wegańskiej i bezglutenowej wersji tego tradycyjnego wypieku, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Możecie się nim podzielić również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również inne przepisy na Wielkanoc.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – ciasto:
- 300 g mąki kukurydzianej
- 150 g ziemniaczanej
- 75 g brązowego cukru pudru
- 125 ml oleju słonecznikowego
- 125 ml mleczka kokosowego
- Kilka łyżek zimnej wody
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody
Składniki – masa morelowa:
- 300 g sezamu
- 250 g suszonych moreli
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 4 łyżki melasy z karobu
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 szczypta zmielonego kardamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Suche składniki łączymy ze sobą i dodajemy olej. Ucieramy w rękach lub mieszamy w mikserze tak, aby mąka była dobrze natłuszczona.
- Dodajemy mleczko kokosowe, zagniatamy ciasto i dodajemy jeszcze kilka łyżek wody, żeby ciasto dobrze się połączyło i było sprężyste.
- W zależności od ilości foremek, porcjujemy ciasto i wylepiamy nim dno foremek, pamiętając o zrobieniu rantów na wysokość około 1 do 2 cm.
- Nakłuwamy ciasto widelcem, żeby nie powstały pod nim bąble podczas pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego na 180°C piekarnika.
- Pieczemy przez ok. 20 minut. Upieczone ciasto schładzamy.
- W tym czasie morele zalewamy w rondelku wrzątkiem tak, aby były przykryte i gotujemy przez kilka minut, by zmiękły.
- Sezam podprażamy na patelni i miksujemy na gładką masę i w ten sposób robimy pastę sezamową, czyli tahini.
- Zostawiamy 3 łyżki tahini w mikserze, a resztę przekładamy do słoiczka, by wykorzystać pastę sezamową do innych potraw.
- Dodajemy skórkę pomarańczową i jeszcze ciepłe morele, i miksujemy na gładką masę.
- Dodajemy kardamon, mleczko kokosowe i melasę z karobu, jeszcze raz miksujemy.
- Schłodzone ciasto smarujemy w środku masą morelową.
- Dekorujemy np. rodzynkami i płatkami migdałów, tworząc kwiatki z rodzynką w środku i płatkami migdałów na około lub tworząc gałązki bazi, rysując je roztopioną gorzką czekoladą z odrobiną tłuszczu kokosowego i białymi płatkami migdałów.
- Smacznego i na zdrowie!