
Sposób przygotowania:
- 1.Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i miksujemy.
- 2.Ziemniaki gotujemy na parze i odstawiamy do przestygnięcia.
- 3.Gdy lekko przestygną przepuszczamy przez praskę, a następnie łączymy je z siemieniem lnianym, solą oraz przyprawami i dobrze mieszamy.
- 4.Dodajemy mąkę kukurydzianą i wyrabiamy masę na sznycle.
- 5.Miksujemy ser i mieszamy z oliwkowym kremem.
- 6.Formujemy placki z masy ziemniaczanej, wkładając do środka po łyżeczce masy serowo-oliwkowej i zamykamy ją w masie ziemniaczanej ugniatając, aby były podłużne i lekko spłaszczone..
- 7.Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- 8.Ważne jest, by masa serowa była z każdej strony przykryta masą ziemniaczaną, gdyż inaczej podczas smażenia ser wypłynie.
- 9.Sznycle możemy podawać np. polane sosem musztardowo-karobowym.
- 10.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 800 g obranych ziemniaków
- 70 g wegańskiego sera
- 15 g zmielonego siemienia lnianego
- 125 ml wrzątku
- Kilka łyżek bezglutenowej bułki tartej
- 2 łyżki kremu z czarnych oliwek
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- Olej do smażenia