Udostępnij przepis!

61. “Sznycle ziemniaczane z oliwkową niespodzianką” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Sposób na dobry obiad.

Dziś bezglutenowa stołówka Atelier Smaku serwuje sznycle ziemniaczane. 😉 Niby proste barowe danie, jednak w wersji w kremem z czarnych oliwek i wegańskim serem w środku nabiera zupełnie innego wymiaru. Chrupiąca panierka na zewnątrz i kremowy środek sprawiają, że 1 duży sznycel to dopiero początek…

Odcinek i przepis mają oczywiście angielskie tłumaczenie od Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 61. Sznycle ziemniaczane z oliwkową niespodzianką”   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

61YT 61. Sznycle ziemniaczane z oliwkową niespodzianką”   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na dania obiadowe.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i miksujemy.
  • 2.Ziemniaki gotujemy na parze i odstawiamy do przestygnięcia.
  • 3.Gdy lekko przestygną przepuszczamy przez praskę, a następnie łączymy je z siemieniem lnianym, solą oraz przyprawami i dobrze mieszamy.
  • 4.Dodajemy mąkę kukurydzianą i wyrabiamy masę na sznycle.
  • 5.Miksujemy ser i mieszamy z oliwkowym kremem.
  • 6.Formujemy placki z masy ziemniaczanej, wkładając do środka po łyżeczce masy serowo-oliwkowej i zamykamy ją w masie ziemniaczanej ugniatając, aby były podłużne i lekko spłaszczone..
  • 7.Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • 8.Ważne jest, by masa serowa była z każdej strony przykryta masą ziemniaczaną, gdyż inaczej podczas smażenia ser wypłynie.
  • 9.Sznycle możemy podawać np. polane sosem musztardowo-karobowym.
  • 10.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 61. “Sznycle ziemniaczane z oliwkową niespodzianką” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 800 g obranych ziemniaków
  • 70 g wegańskiego sera
  • 15 g zmielonego siemienia lnianego
  • 125 ml wrzątku
  • Kilka łyżek bezglutenowej bułki tartej
  • 2 łyżki kremu z czarnych oliwek
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • Olej do smażenia

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł