8 sztuk
50 minut
Sposób na dobry obiad.
Dziś bezglutenowa stołówka Atelier Smaku serwuje sznycle ziemniaczane. 😉 Niby proste barowe danie, jednak w wersji w kremem z czarnych oliwek i wegańskim serem w środku nabiera zupełnie innego wymiaru. Chrupiąca panierka na zewnątrz i kremowy środek sprawiają, że 1 duży sznycel to dopiero początek…
Odcinek i przepis mają oczywiście angielskie tłumaczenie od Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 800 g obranych ziemniaków
- 70 g wegańskiego sera
- 15 g zmielonego siemienia lnianego
- 125 ml wrzątku
- Kilka łyżek bezglutenowej bułki tartej
- 2 łyżki kremu z czarnych oliwek
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- Olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i miksujemy.
- Ziemniaki gotujemy na parze i odstawiamy do przestygnięcia.
- Gdy lekko przestygną przepuszczamy przez praskę, a następnie łączymy je z siemieniem lnianym, solą oraz przyprawami i dobrze mieszamy.
- Dodajemy mąkę kukurydzianą i wyrabiamy masę na sznycle.
- Miksujemy ser i mieszamy z oliwkowym kremem.
- Formujemy placki z masy ziemniaczanej, wkładając do środka po łyżeczce masy serowo-oliwkowej i zamykamy ją w masie ziemniaczanej ugniatając, aby były podłużne i lekko spłaszczone..
- Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Ważne jest, by masa serowa była z każdej strony przykryta masą ziemniaczaną, gdyż inaczej podczas smażenia ser wypłynie.
- Sznycle możemy podawać np. polane sosem musztardowo-karobowym.
- Smacznego i na zdrowie!