2 porcje
30 minut
Smak słonecznej Italii.
Dopiero co zaświeciło słońce, a my już nabraliśmy ochoty na coś świeżego, chrupiącego i wyjątkowo prostego. Małymi krokami zbliżamy się do sezonu sałatkowego. Wystarczy kilka świeżych składników, póki co jeszcze z importu oraz aromatyczna cytrynowa oliwa, do tego trochę dobrego, w naszym wypadku bezglutenowego pieczywa, najlepiej własnego wypieku i prawdziwa uczta gotowa!
Pamiętajcie, że możecie podzielić się przepisem z anglojęzycznymi przyjaciółmi dzięki tłumaczeniom od Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zapraszamy do zapoznania się z innymi sałatkami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- Kilka kromek chleba na grzanki
- 1 fenkuł
- 1 gruszka
- 1 papryka czerwona
- Sok z 1/2 cytryny
- Kilka suszonych pomidorów w zalewie
- Oliwa cytrynowa do smarowania grzanek i skropienia sałatki
- Zmielony czarny pieprz do smaku
- Sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pokrojone w paski kromki razowego chleba smarujemy cytrynową oliwą i pieczemy w nastawionym na 120°C piekarniku przez ok. 20 minut.
- W trakcie pieczenia przygotowujemy sałatkę: kroimy fenkuł i gruszkę na podłużne części, wrzucamy je do miski i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Następnie dorzucamy paprykę i suszone pomidory pokrojone w paski, mieszamy i wykładamy na talerze.
- Posypujemy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy obficie cytrynową oliwą.
- Spożywamy najlepiej z jeszcze ciepłymi grzankami.
- Smacznego i na zdrowie!