2 porcje
20 minut
Pomysł na delikatny obiad.
Dziś kolejny pomysł na szybkie danie makaronowe. Linguine, czyli trochę inna, spłaszczona wersja spaghetti, w bardzo sympatycznym i chrupiącym towarzystwie. O smaku dania decyduje jakość makaronu, a ten, którego użyliśmy jest naprawdę wyjątkowy. Do tego smakowite kiełki i groszek cukrowy. „Niebo w gębie”.
Przepis jak zawsze, ma angielska wersję z napisami, które przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie makarony oraz dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 250 g makaronu linguine
- Ok. 200 g mieszanki kiełków do smażenia
- 200 g groszku cukrowego
- 1 limonka
- Kila łyżek oliwy
- 1 łyżka melasy z karobu
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wrzucamy makaron do gotującej się osolonej wody z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy.
- W tym samym czasie podgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy na nią kiełki, mieszamy przez chwilę, dorzucamy groszek ptysiowy, dodajemy przyprawy, sos sojowy i melasę z karobu.
- Smażymy przez bardzo krótką chwilę, pod sam koniec dodajemy utartej skórki z limonki oraz soku w ilości według uznania.
- Dorzucamy na patelnię ugotowany al dente i odcedzony makaron, mieszamy i możemy serwować.
- Smacznego i na zdrowie!