10-12 sztuk
40 minut + czas moczenia grzybów 2 godziny
Składniki:
- 250 g brązowych pieczarek
- 60 g suszonych grzybów
- 1 i 1/2 łyżki odtłuszczonego siemienia lnianego
- 1 i 1/2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1-2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- Olej ryżowy do smażenia
- 1-2 łyżki mąki ryżowej do obtaczania kotlecików
Składniki – marynata:
- 3/4 szklanki ostu spirytusowego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 litr wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Suszone grzyby moczymy w niewielkiej ilości wody przez około 2 godziny.
- Pieczarki kroimy w grubą kostkę, gdyż i tak póżniej grzyby będą mielone.
- Odcedzamy suszone grzyby i też je kroimy na mniejsze kawałki.
- Wodę po moczeniu grzybów zostawiamy do czerwonego barszczu lub postnej kapusty.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i przesmażamy pieczarkę ze szczyptą soli aż lekko puści sok. Pod koniec smażenia dodajemy suszone grzyby, pieprz i sos sojowy.
- Jeszcze chwilę smażymy na małym ogniu cały czas mieszając. Usmażone grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mielenia zakładając sitko o średnich oczkach, aby nie zmielić ich na miazgę.
- Dodajemy do masy sól, mieszamy i dosypujemy mąkę ryżową. Ponownie mieszamy, sprawdzamy czy nie wymaga jeszcze dosolenia i możemy formować niewielkie kotleciki lekko zwilżonymi dłońmi, aby masa się nie lepiła.
- Każdego kotlecika obtaczamy w mące ryżowej i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron aż się przyrumieni.
- Smacznego i na zdrowie!