524. “Trufle kawowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
ok. 12 sztuk
30 minut + czas pieczenia ciastek
Karnawałowy niezbędnik
W dzisiejszym shorcie przypominamy Wam nasz wegański i bezglutenowy przepis na trufle kawowe, idealne na Sylwestra i karnawał.
Odcinek ma angielskie tłumaczenie, którym możecie dzielić się z przyjaciółmi za granicą.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Cały odcinek znajdziecie tutaj jednak przepis dajemy Wam również poniżej ?
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 100 g bezglutenowych herbatników (np. z przepisu nr 17 na orzechowe markizy lub migdałowe savoiardi z przepisu nr 233)
- 60 g gorzkiej wegańskiej czekolady
- 1-2 łyżki brązowego cukru pudru
- 1 łyżka tłuszczu kokosowego
- 1 łyżka mleczka kokosowego
- Kilka łyżek świeżo zmielonej kawy do obtoczenia trufli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kruszymy herbatniki w moździerzu tak, aby były wyczuwalne drobne kawałki ciastek.
- W rondelku rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleczka i tłuszczu kokosowego oraz cukru pudru.
- Następnie dorzucamy pokruszone herbatniki i wszystko dokładnie mieszamy.
- Tak powstałą sypką masę ugniatamy w dłoniach i lepimy kulki póki jest jeszcze ciepła.
- Każdą z kulek wrzucamy do miseczki z kawą i obtaczamy w miseczce z kawą i obtaczamy ją.
- Trufle najlepiej smakują, gdy serwujemy je po schłodzeniu.
- Smacznego i na zdrowie!