524. „Trufle kawowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
ok. 12 sztuk
30 minut + czas pieczenia ciastek
Składniki:
- 100 g bezglutenowych herbatników (np. z przepisu nr 17 na orzechowe markizy lub migdałowe savoiardi z przepisu nr 233)
- 60 g gorzkiej wegańskiej czekolady
- 1-2 łyżki brązowego cukru pudru
- 1 łyżka tłuszczu kokosowego
- 1 łyżka mleczka kokosowego
- Kilka łyżek świeżo zmielonej kawy do obtoczenia trufli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kruszymy herbatniki w moździerzu tak, aby były wyczuwalne drobne kawałki ciastek.
- W rondelku rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleczka i tłuszczu kokosowego oraz cukru pudru.
- Następnie dorzucamy pokruszone herbatniki i wszystko dokładnie mieszamy.
- Tak powstałą sypką masę ugniatamy w dłoniach i lepimy kulki póki jest jeszcze ciepła.
- Każdą z kulek wrzucamy do miseczki z kawą i obtaczamy w miseczce z kawą i obtaczamy ją.
- Trufle najlepiej smakują, gdy serwujemy je po schłodzeniu.
- Smacznego i na zdrowie!