521. „Ocet jabłkowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Kilka butelek
40 minut + kilka miesięcy fermentacji
Składniki:
- 2 kg jabłek np. szarej renety
- 3 litry wody
- 6 łyżek cukru trzcinowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie kroimy w plasterki i wkładamy do dużych wyparzonych słojów o pojemności 2-3 litry.
- Przegotowujemy wodę, rozpuszczamy w niej cukier lub korzystamy z wody źródlanej, której nie musimy gotować.
- Tak przygotowaną zalewę wlewamy do słojów z jabłkami najlepiej zostawiając u góry trochę miejsca, gdyż jabłka podczas fermentacji lubią unosić się do góry. Słoje przykrywamy ręcznikiem papierowym i zabezpieczamy gumką recepturką, aby niedostały się do jabłek muszki owocówki. Zamiast ręczników papierowych możemy użyć ściereczek bawełnianych lub lnianych, które także zapewnią dostęp powietrza.
- Słoje odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 4-6 tygodni.
- Przez pierwsze 2 tygodnie mieszamy ich zawartość codziennie. Następnie, gdy jabłka zaczną opadać w dół, przecedzamy płyn z powrotem do słojów przez gęste sito.
- Ponownie przykrywamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy na ok. 1 miesiąc tak, aby aby ocet stał się bardziej klarowny, a na wierzchu pojawiła się galaretowata warstwa zwana matka octową. Po tym czasie możemy ocet rozlewać do docelowych butelek. My używamy ciemnych butelek z korkiem.
- Taki ocet nadaje się do spożycia przez bardzo długi czas do picia w celach leczniczych lub jako dodatek smakowy np. do sałatek. W odróżnieniu do octu spirytusowego ma właściwości prozdrowotne
- Matka octowa może się także wytworzyć po przelaniu do butelek. Można jej także użyć do przyspieszenia fermentacji kolejnego octu. Ma ona jednolitą konsystencję, więc nie da się jej pomylić z plamkami pleśni, które jeśliby się pojawiły, kwalifikują ocet do wylania.
- Zarówno matkę octową, odcedzone jabłka jak i zużyte ręczniki papierowe segregujemy wrzucając je do odpadów bio.
- Smacznego i na zdrowie!