520. „Pierniczki korzenne” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
20-40 pierniczków (zależy od grubości i wielkości)
90 minut + czas stygnięcia lukru
Składniki – ciasto:
- 200 g mąki jaglanej
- 200 g cukru pudru
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g pestek dyni
- 100 g ziaren słonecznika
- 50 g mielonego siemienia lnianego
- 50 g sproszkowanego karobu
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka sody
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 100 ml mleczka kokosowego
- Kilka łyżek wody
Składniki – przyprawa piernikowa:
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki zmielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
Składniki – lukry:
- 2 szklanki cukru pudru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- Kilka łyżeczek soku z żurawiny
- Kilka łyżeczek wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pestki dyni i ziarna słonecznika mielimy w młynku na mąkę. Dorzucamy je do reszty suchych składników ciasta.
- Mieszamy na sucho, dolewamy olej i rozcieramy pomiędzy palcami aby wszystkie składniki się wytłuściły.
- Wlewamy mleczko kokosowe oraz wodę i zagniatamy ciasto, które odkładamy na bok na 10 do 15 minut, aby składniki się połączyły a masa była plastyczna.
- Odrywamy po sporym kawałku ciasta i rozwałkowujemy na silikonowej macie nieprzywierającym wałkiem placek o grubości 3 do 5 milimetrów.
- Wycinamy foremkami pierniczki, przekładamy je na papier do pieczenia ułożony na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.
- Wyjmujemy blachę z piekarnika i studzimy, a tym czasie przygotowujemy lukier.
- Cukier puder dzielimy na pół i do jednego dodajemy cynamon i stopniowo odrobinę wody, mieszamy i dodajemy jeszcze wody, aby uzyskać gładki ciągnący lukier taki, który będzie się łatwo rozsmarowywał na pierniczkach.
- Do pozostałego cukru pudru dolewamy w taki sam sposób soku z żurawinowego.
- Dekorujemy według uznania, tak jak lubimy. My staramy się aby na każdym pierniczku było po odrobinie obydwu lukrów.
- Zostawiamy w suchym miejscu na 12 godzin, aby lukier zastygł.
- Oczywiście pierniczki można już chrupać zaraz po polukrowaniu.
- Smacznego i na zdrowie!