4 porcje
30 minut
Składniki:
- 500 g cukinii
- 450 g brukselki
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek pietruszki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka melasy z karobu
- 2 łyżeczki soli
- 200 ml mleczka kokosowego
- 600 ml wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Cukinię kroimy w kostkę, a brukselki przekrawamy na połówki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Dorzucamy liście laurowe oraz ziela angielskie i gotujemy około 10 minut.
- W tym czasie siekamy koperek i pietruszkę.
- Z garnka wyjmujemy po kilka brukselek na każdą miseczkę zupy.
- Z garnka wyjmujemy liście laurowe wsypujemy sól, dorzucamy pokrojoną zieleninę, zostawiając tylko po kilka gałązek do dekoracji i całość miksujemy.
- Połówki brukselek wkładamy do melasy z karobu wymieszanej z odrobiną sosu sojowego i przesmażamy na odrobinie oliwy aż się lekko skarmelizują.
- Do zupy wlewamy mleczko kokosowe, sos sojowy, resztę melasy, pieprz i połowę oliwy a następnie jeszcze raz miksujemy i ostatni raz zagotowujemy.
- Wlewamy zupę do misek, dekorujemy brukselką oraz zieleniną i skrapiamy oliwą.
- Smacznego i na zdrowie!