517. “Kiszona fasolka szparagowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4-6 porcji
15 minut + ok. 1 tydzień kiszenia
Kiszonki – nie oczywiste
Dziś mamy dla Was kolejny przepis, który powstał podczas święta Gdyńskich Hal Targowych. Prowadząc pokaz kulinarny w duchu „Zero Waste”, podczas którego prezentowaliśmy ekspresową kiszonkę z powtórnym wykorzystaniem wody z ogórków kiszonych, wpadliśmy na pomysł, że następnym razem ukisimy fasolkę szparagową. I wiecie co? Wyszło zaskakująco i genialnie. Wspaniała, zdrowa i chrupiąca przekąska! Zróbcie ten przepis koniecznie! Pamiętajcie, że możecie podzielić się przepisem, również w angielskiej wersji
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zobacz także przepis na ekspresową kiszonkę z burakami
a także na ekspresową kiszonkę warzywną
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1-2 garści fasolki szparagowej
- 1-2 litry wody z ogórków kiszonych
- Ewentualnie sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Fasolkę pozbawioną końcówek umieszczamy w słoju tak, aby nie wypływała po zalaniu.
- Całość zalewamy wodą z ogórków kiszonych, tak, aby wszystko było przykryte.
- Jeśli woda po kiszeniu jest używana po raz drugi lub trzeci, możemy ją dosolić.
- Odstawiamy na około 1 tydzień.
- Po tym czasie kiszonka nadaje się do jedzenia, choć już po kilku dniach nadaje się do chrupania.
- Jest wyśmienitym i zdrowym samodzielnym dodatkiem do dań obiadowych, a także surówek i sałatek.
- Podczas kiszenia na powierzchni może wytworzyć się biały nalot, który jest naturalny.
- Codziennie można przemieszać fasolki, aby te, które były na górze, znalazły się na dole i wszystko było równomiernie ukiszone.
- Jeśli nie macie wystarczająco wody po ogórkach kiszonych, możecie ją uzupełnić przegotowaną wodą z dodatkiem soli w proporcjach 500 ml wody z 1 łyżką soli.
- Jeśli jako zalewy użyjecie samej wody po ogórkach kiszonych i postawicie słój w ciepłym miejscu, kiszonka będzie bardziej intensywna i szybciej gotowa do jedzenia.
- Smacznego i na zdrowie!