506. “Makaron z kurkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Sezonowe pyszności
Ci, którzy nas znają, dobrze wiedzą, że kuchnia włoska już dawno skradła nasze serca. Dlatego dziś powracamy w nasze ulubione rejony, by pokazać Wam jak świetnie komponuje się dobry makaron z kurkami. W produkty ze słonecznej Italii jak zwykle zaopatrzyliśmy się na stronie www.kuchnia-wloska.com.pl. Le Veneziane i Le Asolane to marki bezglutenowych produktów firmy Molino di Ferro z regionu Veneto, gdzie istnieje bogata tradycja wytwarzania specjałów z mąki kukurydzianej. Molino di Ferro to nowoczesne przedsiębiorstwo, którego rzemieślnicze, tradycyjne metody produkcji oraz wybór najwyższej jakości kukurydzy i wielopokoleniowe doświadczenie, wpływają na popularność produktów wśród osób na diecie bezglutenowej. Naszemu daniu towarzyszy pyszna, aromatyczna oliwa. Carli pochodzi z uroczego, nadmorskiego regionu Ligurii, powstała w 1911 roku, a obecnie prowadzi ją już czwarte pokolenie rodziny. Liguria jest regionem o silnych tradycjach oliwy z oliwek, Carli specjalizuje się właśnie w wytwarzaniu oliwy. To marka znana i popularna szczególnie w północnych Włoszech. Obok różnego rodzaju oliw, firma oferuje także typowe śródziemnomorskie przetwory: sosy, oliwki, przekąski, a nawet kosmetyki na bazie oliwy z oliwek. Odcinek jest tłumaczony na język angielski i włoski.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zobaczcie także nasze inne przepisy z udziałem wyjątkowych produktów z www.kuchnia-wloska.com.pl !
Sprawdźcie także nasze przepisy z udziałem kurek.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 250 g makaronu fettucce https://kuchnia-wloska.com.pl/fettucce-makaron-bezglutenowy-kukurydziany-250g.html
- 400 g zamrożonych kurek np. z przepisu na knedle z kurkami https://www.youtube.com/watch?v=dqh281lu50s
- 2 łyżki dobrej oliwy do ugotowanego makaronu https://kuchnia-wloska.com.pl/oliwa-z-oliwek-extra-vergine-100-wloska-carli-500ml.html
- 2 1/2 litra wody do gotowania makaronu
- 1 łyżeczka soli
- Zmielony czarny pieprz do smaku
- Makaron wrzucamy do gotującej się osolonej wody, mieszamy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy aż będzie al dente. Przecedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy łyżkę oliwy, mieszamy i odstawiamy, aby przestygł.
- Na patelni rozmrażamy przygotowane wcześniej kurki. Możecie skorzystać z przepisu na knedle z kurkami lub bób z kurkami.
- Makaron wykładamy na talerze, kładziemy na nim kurki, posypujemy czarnym pieprzem i gotowe!
- Smacznego i na zdrowie!