514. “Muffinki dyniowe z cynamonowym lukrem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
12-14 sztuk
90 minut
Jesienny dyniowy przysmak, nie tylko na halloween
W dzisiejszym shorcie przypominamy Wam nasz wegański i bezglutenowy przepis na halloweenowy przysmak – dyniowe muffinki z cynamonowym lukrem, którego podstawą jest oczywiście dynia ?
Odcinek ma angielskie tłumaczenie, którym możecie dzielić się z przyjaciółmi za granicą
Obejrzyj przepis na Youtube!
Cały odcinek znajdziecie tutaj jednak przepis dajemy Wam również poniżej ?
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – muffinki:
- 300 g obranej dyni
- 200 g mąki kukurydzianej
- 200 g brązowego cukru pudru
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 200 ml mleka kokosowego
- 150 ml mleka ryżowego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 50 g zmielonego siemienia lnianego
- Powidła śliwkowe do nadziewania
- 1-2 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki suchego karobu
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
Składniki – lukier:
- 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- Kilka łyżek mleka ryżowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Obraną ze skórki dynię ucieramy na tarce o grubych oczkach lub miksujemy pokrojoną w kostkę w blenderze.
- Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki ciasta i dokładnie mieszamy na sucho. Następnie dodajemy mleko ryżowe, mleczko kokosowe i utartą dynię. Wszystko razem mieszamy. Na samym końcu dolewamy olej i jeszcze raz mieszamy.
- Gdy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję, przechodzimy do nakładania masy do foremek. Niewielką ilość ciasta nakładamy na dno foremki, tak by wypełnić je do 1/3 wysokości. Za pomocą łyżeczki na środku ciasta kładziemy niewielką ilość powideł i uzupełniamy foremki ciastem, tak, by przykryć powidła. Czynność tę powtarzamy, aż do wykorzystania ciasta.
- Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.
- Przy nakładaniu powideł należy uważać, by nie dotykały ścianek foremki, ponieważ przy pieczeniu mogą wypłynąć. Do sporządzenia lukru potrzebny jest cukier puder, może to być zmielony brązowy cukier lub zwykły biały oraz odrobina mleka ryżowego i cynamon.
- Do miseczki z cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem wlewamy po odrobinie mleka ryżowego i dokładnie rozcieramy.
- Jeśli konsystencja lukru jest zbyt stała dolewamy jeszcze odrobinę mleka, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
- Gotowe i przestygnięte muffinki smarujemy po wierzchu lukrem i posypujemy prażonym sezamem od razu, gdy lukier jest jeszcze mokry.
- Smacznego i na zdrowie!