513. “Omlet z kukurydzy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
20 minut
Omlet bez jaj z kukurydzy
Po sukcesie przepisu na nie-jajecznicę z kukurydzy przyszedł czas na kolejny przepis na wegańskiego omleta. Również z kukurydzy! Od kiedy jesteśmy na diecie roślinnej, w której nie ma jajek, stworzyliśmy sporo przepisów, które tradycyjnie powstają z ich użyciem i które przypominamy Wam poniżej. Pamiętajcie o tym, że odcinek jest tłumaczony na język angielski, zatem można go udostępniać dalej.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zobaczcie także jak powstają inne nasze omlety bez jajek na słono
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 2 kolby kukurydzy
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego lub śmietanki sojowej
- 6 łyżek oliwy
- 2-3 łyżki skrobii ziemniaczanej
- 1 łyżeczka czarnej soli Kala Namak
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Skrawamy nożem ziarna kukurydzy z kolb. Następnie miksujemy je w blenderem w wysokim naczyniu dość dokładnie z dodatkiem czarnej soli.
- Następnie dodajemy mleczko lub śmietankę oraz skrobię i miksujemy jeszcze raz.
- Podgrzewamy patelnię i wlewamy na nią połowę oliwy.
- Wylewamy połowę masy kukurydzianej na patelnię i smażymy pod przykryciem aż skrobia z kukurydzy zacznie się ścinać.
- W trakcie smażenia zmniejszamy moc palnika, aby spód omleta się nie przypalił.
- Podnosimy pokrywkę i sprawdzamy czy wierzch omleta jest już ścięty. Jeśli tak, to przewracamy omlet na drugą stronę.
- Smażymy podobnie pod przykryciem jeszcze ok. 2 minuty i gotowego omleta zsuwamy na talerz.
- Serwujemy jak klasycznego omleta z ulubionymi dodatkami. My do swojego dodaliśmy hummus daktylowo-kakaowy i winogrona z naszego tarasu.
- Smacznego i na zdrowie!