512. “Jesienna zapiekanka z dynią” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
kilka porcji
1 godzina
Jesienny dyniowy przysmak
W dzisiejszym shorcie przypominamy Wam nasz wegański i bezglutenowy przepis na jesienną zapiekankę, której podstawą jest dobra i dojrzała dynia, idealną na te porę roku.
Odcinek ma angielskie tłumaczenie, którym możecie dzielić się z przyjaciółmi za granicą
Obejrzyj przepis na Youtube!
Cały odcinek znajdziecie tutaj jednak przepis dajemy Wam również poniżej ?
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – zapiekanka:
- 500 g dyni
- 1 rzepa
- 1 pietruszka
- 4 świeże figi
- 2 garści świeżej żurawiny
- 2 garści drobnych winogron bezpestkowych
Składniki – marynata:
- 1/4 łyżki octu balsamicznego
- 2-3 łyżki melasy z karobu
- 2-3 łyżki oleju sezamowego
Składniki – sos:
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego
- 1/4 szklanki melasy z karobu
- 1/4 szklanki tahini
- Ziarna owocu granatu do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Dynię pozbawiamy nasion, obieramy ze skórki jeśli jest twarda, następnie kroimy w plastry lub kostkę.
- Na dnie blaszki do pieczenia mieszamy ze sobą ocet balsamiczny, melasę z karobu i olej sezamowy. Następnie dorzucamy dynię, pokrojoną w plastry rzepę, pietruszkę, a także świeżą żurawinę i winogrona.
- Wszystkie składniki mieszamy, tak, by były pokryte marynatą, na wierzchu kładziemy pokrojone w plastry figi i całość wkładamy do piekarnika nastawionego na 180°C na ok. 40-50 minut.
- W trakcie pieczenia przygotowujemy sos do polania, mieszając ze sobą mleczko kokosowe, melasę z karobu i tahini.
- Gdy zapiekanka się upiecze, polewamy ją sosem i posypujemy ziarnami z owocu granatu.
- Smacznego i na zdrowie!