510. „Bezglutenowa i wegańska pita” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
8 sztuk
70 minut
Pita bez glutenu
Dzisiejszy przepis powstał przede wszystkim z myślą o tych osobach na diecie bezglutenowej, które tęsknią za smakiem dobrego pieczywa. Opracowaliśmy już dla Was recepturę na wyśmienity chleb na zakwasie, szybki chleb na drożdżach, chrupiące bułeczki i bagietki… Dziś czas na pitę! Sprawdźcie sami jak łatwo się piecze, a potem nadziejcie ją wszystkim tym, to lubicie najbardziej.
Odcinek ma swoją angielską wersję, także zachęcamy do dzielenia się nim!
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zobaczcie także jak powstają
wegańskie i bezglutenowe wypieki
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki zmienionej łuski babki jajowatej
- 2 łyżeczki soli
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 550 ml ciepłej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, wlewamy wodę, ocet oraz oliwę i dokładnie miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut, aby ciasto podrosło.
- Na blasze kładziemy papier do pieczenia i rękoma zwilżonymi oliwą, aby ciasto nie kleiło się do dłoni, dzielimy ciasto na 8 części.
- Następnie z każdej z nich formujemy placek, który kładziemy na papierze do pieczenia
- Wstawiamy do piekarnika na wyrastanie, a gdy ciasto trochę podrośnie, nastawiamy piekarnik na 180°C.
- Pieczemy przez 25-30 minut
- Upieczone pity wyjmujemy z piekarnika i możemy je spożywać na gorąco nadziewając tym, na co mamy ochotę.
- Resztę pit schładzamy i możemy przechowywać w lodówce szczelnie zawinięte. Przed podaniem należy je podgrzać w piekarniku.
- Smacznego i na zdrowie!