51. “Cannelloni z borowikami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 naczynie do zapiekania
ok. 1 godzina + pieczenie pasztetu
Włoskie smaki.
Tym razem zapraszamy na kukurydziane cannelloni z borowikami, które powstało na bazie przygotowanego wcześniej soczewicowego pasztetu. Wraz z początkiem roku powracamy do tematu włoskich makaronów. Znowu będzie pachniało grzybami i truflami. Jest to jeden z pomysłów na wykorzystanie pasztetu, jako bazy do innych dań. Możecie jeszcze popróbować na przykład z naleśnikami i pierogami.
Przepis jak zawsze ma angielską wersję z napisami, które przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie makarony oraz dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 500 g pasztetu z soczewicy z borowikami (odc. 50)
- 200 g kukurydzianego makaronu cannelloni
- 150 g dobrego żółtego wegańskiego sera
- 20 g borowików
- 600 ml wody
- 200 ml śmietanki sojowej
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- Oliwa truflowa do polania po wierzchu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mieszamy śmietankę sojową z wodą oraz przyprawami.
- Następnie rozdrabniamy pasztet widelcem i podlewamy odrobiną wody zmieszanej ze śmietanką w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję pasty, którą będzie można nadziewać makaron na przykład za pomocą szprycy.
- Do wymieszanej z przyprawami śmietanki i wody dodajemy zmiksowane na pył w młynku borowiki oraz utarty żółty ser.
- Układamy po kolei nadziane makaronowe rurki w naczyniu do zapiekania, zalewamy sosem z serem tak, aby przykryć dokładnie makaron.
- Skrapiamy po wierzchu oliwą truflową i wstawiamy do piekarnika, który następnie nastawiamy na 180° C i pieczemy ok. 40 minut.
- Gotowe danie wyjmujemy z piekarnika i możemy przystąpić do jedzenia.
- Smacznego Nowego Roku!