Udostępnij przepis!

508. “Nie-jajecznica z kukurydzy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Nie – jajecznica z kukurydzy

Są takie dania, które w dzieciństwie, gdy jadaliśmy jeszcze wszystko, były podstawą naszych śniadań. Bułka z serem, twarożek ze szczypiorkiem, kasza manna. Przede wszystkim jednak podstawą śniadań w wielu polskich domach były jajka pod różną postacią: na miękko, na twardo, omlety. Jednak najczęściej nasze mamy podawały nam jajecznicę. Od kiedy jesteśmy na diecie roślinnej, w której nie ma jajek, stworzyliśmy sporo przepisów, które tradycyjnie powstają z ich użyciem i które przypominamy Wam poniżej. Do tej pory jednak, nie stworzyliśmy jeszcze dla Was alternatywnej wersji jajecznicy, która w kuchni roślinnej zazwyczaj powstaje z tofu i przez lata dorobiła się nazwy własnej: tofucznica. Ten przepis na pewno znajdziecie na większości wegańskich blogów. My zaś chcemy pokazać Wam inną roślinną wersję tego klasyku bez tofu, czyli idealną dla tych, którzy nie jedzą jaj, a także soi. Zobaczcie jak powstaje nasza nie-jajecznica z kukurydzy. Ważna uwaga na początek, zanim zabierzecie cię za przygotowanie danie, kupcie kukurydzę, która wygląda na mniej dojrzałą i słodką, a dalej postępujcie zgodnie z przepisem. Pamiętajcie o tym, że odcinek jest tłumaczony na język angielski, zatem można go udostępniać dalej.

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 508. Nie jajecznica z kukurydzy   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

508YT 508. Nie jajecznica z kukurydzy   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Zobaczcie także jak powstają

– nasze omlety bez jajek na słono

– i na słodko

pasta a’la jajeczna

majonez kokososo-ziemniaczany

majonez z kalafiora

– a także kogel mogel z mango

– i z kawą

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Skrawamy nożem ziarna kukurydzy z kolb. Następnie miksujemy je w blenderem w wysokim naczyniu dość dokładnie z dodatkiem czarnej soli i pieprzu.
  • 2.Na patelni rozgrzewamy oliwę i kroimy pomidora w niedużą kostkę.
  • 3.Wylewamy masę kukurydzianą na patelnię i smażymy cały czas mieszając aż skrobia z kukurydzy zacznie się ścinać.
  • 4.Dorzucamy pomidory i smażymy jeszcze przez minutę, aby pomidory trochę zmiękły.
  • 5.Serwujemy jak klasyczną jajecznicę np. na grzankach.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 508. “Nie-jajecznica z kukurydzy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 duży pomidor
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/3-1/2 łyżeczki czarnej soli Kala Namak
  • 1 duża szczypta zmielonego czarnego pieprzu

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł