508. “Nie-jajecznica z kukurydzy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Nie – jajecznica z kukurydzy
Są takie dania, które w dzieciństwie, gdy jadaliśmy jeszcze wszystko, były podstawą naszych śniadań. Bułka z serem, twarożek ze szczypiorkiem, kasza manna. Przede wszystkim jednak podstawą śniadań w wielu polskich domach były jajka pod różną postacią: na miękko, na twardo, omlety. Jednak najczęściej nasze mamy podawały nam jajecznicę. Od kiedy jesteśmy na diecie roślinnej, w której nie ma jajek, stworzyliśmy sporo przepisów, które tradycyjnie powstają z ich użyciem i które przypominamy Wam poniżej. Do tej pory jednak, nie stworzyliśmy jeszcze dla Was alternatywnej wersji jajecznicy, która w kuchni roślinnej zazwyczaj powstaje z tofu i przez lata dorobiła się nazwy własnej: tofucznica. Ten przepis na pewno znajdziecie na większości wegańskich blogów. My zaś chcemy pokazać Wam inną roślinną wersję tego klasyku bez tofu, czyli idealną dla tych, którzy nie jedzą jaj, a także soi. Zobaczcie jak powstaje nasza nie-jajecznica z kukurydzy. Ważna uwaga na początek, zanim zabierzecie cię za przygotowanie danie, kupcie kukurydzę, która wygląda na mniej dojrzałą i słodką, a dalej postępujcie zgodnie z przepisem. Pamiętajcie o tym, że odcinek jest tłumaczony na język angielski, zatem można go udostępniać dalej.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zobaczcie także jak powstają
– nasze omlety bez jajek na słono
– i na słodko
– majonez kokososo-ziemniaczany
– a także kogel mogel z mango
– i z kawą
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 2 kolby kukurydzy
- 1 duży pomidor
- 3 łyżki oliwy
- 1/3-1/2 łyżeczki czarnej soli Kala Namak
- 1 duża szczypta zmielonego czarnego pieprzu
- Skrawamy nożem ziarna kukurydzy z kolb. Następnie miksujemy je w blenderem w wysokim naczyniu dość dokładnie z dodatkiem czarnej soli i pieprzu.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i kroimy pomidora w niedużą kostkę.
- Wylewamy masę kukurydzianą na patelnię i smażymy cały czas mieszając aż skrobia z kukurydzy zacznie się ścinać.
- Dorzucamy pomidory i smażymy jeszcze przez minutę, aby pomidory trochę zmiękły.
- Serwujemy jak klasyczną jajecznicę np. na grzankach.
- Smacznego i na zdrowie!